Lavrov: Nove sankcije SAD pogoršavaju odnose sa Rusijom

Obama je sinoć potpisao zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da primijeni kaznene mjere navedene u dokumentu, koji je prije nedjelju dana usvojen u Kongresu
6 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2014. 08:47h

Novi američki zakon kojim se odobrava uvođenje seta sankcija protiv Rusije zbog ukrajinske krize bi mogao da na duže vrijeme pogorša odnose Moskve i Vašingtona, izjavio je danas ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

On je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem istakao da bi novi zakon "kojim se Rusiji prijeti uvođenjem novih sankcija mogao na duže vrijeme da ugrozi mogućnost normalne saradnje između naših zemalja", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenijela je agencija AFP.

Predsjednik SAD Barak Obama potpisao je sinoć zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da primijeni kaznene mjere navedene u dokumentu, koji je prije nedjelju dana usvojen u Kongresu.

"Potpisivanje ovog zakona ne signalizuje promjenu u politici sankcija ove administracije, koju smo oprezno izvagali u skladu sa razvojem događaja na terenu i u koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima," navodi se u saopštenju Obame. Zvanični Vašington poziva Moskvu da se povuče sa Krima, poluostrva kojeg je Rusija u martu anektirala od Ukrajine, kao i da prestane da podržava proruske snage na istoku Ukrajine. Moskva tvrdi da polaže istorijsko pravo na Krim i negira da su njene snage prisutne na istoku Ukrajine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u četvrtak na završnoj godišnjoj konferenciji za štampu izjavio da neće pristajati na kompromise kad je riječ o stavu Rusije prema Ukrajini.

Bonus video: