CILJ JAČANJE POVJERENJA

Obama osniva operativnu jedinicu za policijsko djelovanje

"Operativna jedinica će utvrditi... kako da se ojača povjerenje javnosti i izgrade jače veze između lokalnih snaga reda i zajednica koje štite, u isto vrijeme promovišući efektivno smanjenje stope kriminala," navodi se u saopštenju Bijele kuće
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 15:51h

Američki predsjednik Barak Obama osnovaće danas operativnu jedinicu koja treba da izađe sa predlozima za jačanje povjerenja izmeu službi bezbjednosti i lokalnih zajednica, poslije talasa protesta zbog više slučajeva ubistava nenaoružanih ljudi ove godine iza kojih je stajala policija.

"Postoji osjećaj hitnosti," rekla je visoka savjetnica Bijele kuće Valeri Džeret novinarima, prije Obaminog potpisivanja izvršne naredbe kojom se uspostavlja "Operativna jedinica za policijsko djelovanje u 21. vijeku", prenio je Rojters.

 Džeret je rekla da se naredbom komisija od 11 članova obavezuje da do 2. marta predsjedniku iznese predloge. Obama je rekao 1. decembra da će posljednje dvije godine svog mandata iskoristiti kako bi riješio "tinjajuće nepovjerenje" između policije i manjinskih zajednica, nakon višednevnih protesta zbog odluke velike porote u Misuriju da ne optuži bijelog policajca Darena Vilsona za ubistvo nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Majkla Brauna u avgustu.   Nekoliko dana nakon odluke porote u Misuriju, velika porota u Njujorku odlučila je da ne bude podignuta optužnica protiv policajca bijelca koji je prilikom hapšenja rukom pridavio i usmrtio 43-godišnjeg afroamerikanca Erika Gardnera u julu.   "Operativna jedinica će utvrditi... kako da se ojača povjerenje javnosti i izgrade jače veze između lokalnih snaga reda i zajednica koje štite, u isto vrijeme promovišući efektivno smanjenje stope kriminala," navodi se u saopštenju Bijele kuće.   Džeret je rekla da će jedno od pitanja koje će komisija razmatrati biti utvrđivanje najboljih načina za korišćenje kamera koje bi policajci nosili sa sobom. Obama je zatražio od Kongresa 263 miliona dolara koji bi bili namijenjeni za nabavku za policiju, kao i za njihovu dodatnu obuku. Operativnu jedinicu vodiće policijski komesar Filadelfije Čarls Remzi i univerzitetski profesor i bivši pomoćnik državnog tužioca SAD Džordž Mejson.

Preporučujemo za Vas