Japan profitira od pada nafte

Vrijednost izvoza porasla je u novembru za 4,9 odsto, zahvaljujući većim isporukama elektronskih delova, optičke opreme i mašina, dok je uvoz pao 1,7 odsto, jer su cijene uvezene sirove nafte i benzina pale
1 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2014. 10:50h

Trgovinski deficit Japana je u novembru smanjen za trećinu na godišnjem nivou, zahvaljujući većem izvozu i manjim izdacima za uvoz energenata.

Trgovinski manjak Japana je u novembru pao na 891,9 milijardi jena (7,6 milijardi dolara), što je za 31,5 odsto manje u odnosu na isti period lane i ispod srednje prognoze analitičara od 996 milijardi jena, navodi se u saopštenju japanskog ministarstva finansija, a prenosi agencija Frans pres.

Vrijednost izvoza porasla je u novembru za 4,9 odsto, zahvaljujući većim isporukama elektronskih delova, optičke opreme i mašina, dok je uvoz pao 1,7 odsto, jer su cijene uvezene sirove nafte i benzina pale.

Visoki energetski troškovi teško pogađaju privredu Japana, koja od nuklearne katastrofe u Fukušimi iz 2011. godine, zbog koje je bila primorana da ugasi nuklearne reaktore, na sve moguće načine nastoji da nadoknadi manjak energenata. "Novembarski pad trgovinskog deficita trebalo bi da bude praćen daljim padom u narednim mjesecima, pošto će niže cijene nafte smanjiti državne izdatke za uvoz", izjavio je ekonomista kompanije "Kepital ekonomiks", Marsel Telijan.

Bonus video: