SAD: Većina opravdava korišćenje torture tokom saslušavanja osumnjičenih za terorizam

3 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock
CIA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2014. 08:56h

Većina Amerikanaca, njih 51 odsto, smatra da je opravdano korišćenje torture tokom saslušavanja osumnjičenih za terorizam, a 29 odsto opravdava metode CIA.

Ovo su rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za istraživanje Pju (Pew Research Center).

Oko 56 odsto Amerikaca smatra da je upotreba torture dovela do otkrivanja informacije kojim su spriječeni teroristički napadi, njih 28 odsto smatra suprotno, a 16 odsto nema nikakvo mišljenje o tome.

Ukupno 42 odsto Amerikanaca vjeruje da je odluka Senata o objavljivanju izvještaja o CIA "dobra", dok je 43 odsto smatra lošom.

U izvještaju se opisuje i kako je saslušavan visoki operativac Al Kaide Abdel Rahman al Naširi, osumnjičen za planiranje bombardovanja USS Kola, broda američke mornarice, u luci Aden u Jemenu.

Operativci CIA koji su ga ispitivali prijetili su mu bušilicom.

Bilo je i slučajeva da su na saslušanju bar jednom osumnjičenom iskazivali seksualne prijetnje i to da će ga mučiti metlom.

Za vrijeme predsjedničkog mandata Džorža Buša mlađeg, operacija CIA protiv Al Kaide podrazumijevala je i privođenje više od 100 osumnjičenih za terorizam u tkzv. "crna mjesta", tajne zatvore širom svijeta, od kojih se jedan broj nalazi i u Evropi.

Bonus video: