Talačka kriza i u Pakistanu: Ubijeno više od 100 djece

3 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2014. 12:48h

Najmanje 126 osoba je ubijeno, a 122 ranjeno u stravičnom napadu naoružane grupe talibana na vojnu školu u u gradu Pešavar na sjeverozapadu Pakistana, a strahuje se da bi broj žrtava mogao da raste u toku dana.

Među žrtvama je bilo više od 100 djece, saopštilo je pakistansko ministarstvo policije.

Pakistanska vojska je saopštila da su četvorica talibana ubijena u školi dok je trajala potjera za skrivenim ekstremistima.

Policajac Džaved Kan je izjavio da su napadači u školu upali rano jutros i počeli nasumično da pucaju na djecu.

Na lice mjesta su ubrzo stigli pripadnici pakistanske specijalne policije, koji su otvorili vatru na napadače.

Talibani su saopštili da su u školu poslali šest naoružanih ljudi koji su na sebi imali pojaseve sa eksplozivom.

Ekstremisti su uzeli kao taoce oko 500 učenika i profesora, a izvještač Rojtersa sa lica mjesta navodi da se u školi čuje pucnjava, oko zgrade su raspoređeni vojnici i nadlijeću je helikopteri, a hitna pomoć odvozi povrijeđene učenike.

Portparol talibana Mohamed Kurasani je u telefonskom pozivu pakistanskim medijima preuzeo odgovornost za ovaj napad, navodeći da je on izveden u znak odmazde zbog napada pakistanske vojske na porodice militanata.

"Odlučili smo da napadnemo baš vojnu školu zato što vlada ubija naše porodice i žene. Želimo da i oni osjete bol kakvu smo i mi osjetili", rekao je Kurasani.

Policija nastavlja potragu za naoružanim ekstremistima koji se kriju u zgradi škole, prenose agencije.

Za sada se oglasio pakistanski ministar policije Radžnat Sing koji je ocijenio da napad u Pešavaru oslikava "pravo lice terorizma".

"Snažno osuđujem teroristički napad na školu u Pešavaru", napisao je Sing na svom Tviter nalogu.

Podsjećamo da je islamski ekstremista Man Haron Monis juče u kafiću "Lint" u Sidneju oteo 17 ljudi. Na kraju je ubijen, stradalo je i dvoje talaca, dok je četvoro ranjenih.

Galerija

Bonus video: