Abot: Otmičar bio zaslijepljen ekstremizmom

Abot je rekao da je otmičar, koji je rođen u Iranu, slao uvredljiva pisma porodicama australijskih vojnika koji su poginuli u Avganistanu
6 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2014. 07:44h

Premijer Australije Toni Abot izjavio je da je otmičar, koji je juče držao taoce sidnejskom kafeu "Lint", bio zaslijepljem ekstremizmom i mentalno nestabilan, kao i da je od ranije poznat policiji.

"Ovakvi događaji pokazuju da je čak i zemlja slobodna, otvorena, velikodušna i sigurna, kao što je naša, ranjiva na djela politički motivisanog nasilja", rekao je Abot na konferenciji za novinare.

Abot je to izjavio poslije okončanja višečasovne drame u kafeu Lint u centru Sidneja, gdje je otmičar držao 17 talaca.

Epilog drame je troje mrtvih, među kojima otmičar i dvoje talaca, i četvoro ranjenih.

Abot je rekao da je otmičar, koji je rođen u Iranu, slao uvredljiva pisma porodicama australijskih vojnika koji su poginuli u Avganistanu. Dodao je da je na internetu kačio ekstremističke materijale, prenijele su agencije.

Otmičar star 50 godina, kao i dvoje talaca - muškarac od 38 i žena od 34 godine su proglašeni mrtvim nakon što su dopremljeni u bolnicu, prenosi AFP.

"To je bilo djelo pojedinca", rekao je Endru Scipion, komesar policije Novog Južnog Velsa, dodajući da nikakav eksploziv nije nađen u kafeu, uprkos prethodnih otmičarevih tvrdnji.

Abot položio cvijeće na mesto pogibije žrtava otmice

Australijski premijer položio je cvijeće na improvizovano mjesto za sjećanje na žrtve otmice.

On je napisao poruku na papiru i mahao okupljenima dok je polagao buket bijelih cvjetova na trgu Martin Plejs, ispred kafića u kojem se juče odigrala 17-časovna drama, prenijela je agencija AP.

Njegova žena Mardži je takođe položila buket cvijeća, ali u crvenoj boji.

Nakon polaganja buketa, premijer Australije je izjavio da je otmičar bio "veoma poremećen čovek", kao i da je on bio poznat policiji, ali se nije nalazio na listi mogućih terorista.

Otmičar Man Haron Monis (50), koji je poginuo u razmjeni vatre sa policijom, kao i dvoje talaca, "bio je veoma dobro poznat australijskoj federalnoj policiji, ali mislim da nije bio na listi ljudi sumnjivih zbog terorizma", istakao je Abot.

Monis, koji je sebe proglasio za šeika, bio je osuđen za seksualne napade, kao i za slanje pretećih pisama porodicama australijskih vojnika poginulih u Avganistanu, a prošle godine je bio optužen i za saučešništvo u ubistvu bivše supruge, koja je izbodena nožem i zapaljena u stambenoj zgradi u Sidneju.

Nakon zauzimanja kafića, otmičar je upozorio da su u kafeu postavljene dvije bombe, a u centru grada još dvije i zatražio da mu se donese zastava Islamske države i da mu se omogući da razgovara sa australijskom premijerom.

Otmica je okončana tek nakon 17 sati, kad je policija upala u lokal i otvorila vatru, pri čemu je poginulo dvoje talaca, kao i napadač. On je, prema riječima premijera, imao "dugačak dosije pun nasilnih djela, bio je zaluđen ekstremizmom i mentalno nestabilan".

Australijske muslimanske organizacije su u zajedničkom saopštenju osudile čin otmice. "Odbacujemo svaki pokušaj oduzimanja nevinog života ili izazivanje straha i terora u njihovim srcima", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: