Japan može da sanja snažan oporavak

Pomno praćena Tankan anketa Banke Japana, koja obuhvata više od 10.000 kompanija, pokazala je da je indeks povjerenja velikih firmi u prerađivačkom sektoru snižen na 12 sa 13 poena iz kvartala zaključno sa septembrom
0 komentar(a)
Tokio, Foto: Shutterstock
Tokio, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2014. 10:47h

Povjerenje velikih igrača iz japanskog prerađivačkog sektora smanjeno je u tri mjeseca zaključno sa decembrom, pokazali su podaci centralne banke Japana.

Pomno praćena Tankan anketa Banke Japana, koja obuhvata više od 10.000 kompanija, pokazala je da je indeks povjerenja velikih firmi u prerađivačkom sektoru snižen na 12 sa 13 poena iz kvartala zaključno sa septembrom, prenosi agencija Frans pres.

Ekonomisti koje je intervjuisao vodeći japanski poslovni dnevnik "Nikei" očekivali su da će indeks mirovati. Povjerenje među kompanijama van prerađivačkog sektora je istovremeno poraslo na 16 sa 13 poena.

"Tankan anketa pokazuje da se japanska ekonomija stabilizovala u četvrtom kvartalu, ali da snažan oporavak nije u najavi", smatra ekonomista firme Kapital ekonomiks u Japanu Marsel Tilijen.

Privreda Japana je u trećem kvartalu potonula 0,5 odsto, nakon pada od 1,7 odsto iz ptrehodna tri mjeseca, čime se zvanično našla u recesiji.

Bonus video: