Kraj drame u Sidneju, nekoliko ranJenih

Pošto su se čuli odjeci oružja, medicinski timovi su se, prema pisanju BBC, sa nosilima odmah upitili put zgrade u kojoj se nalazi kafić
0 komentar(a)
Sidnej otmica, Foto: Beta-AP
Sidnej otmica, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.12.2014. 16:32h

Teško naoružani pripadnici policije upali su u kafić u Sidneju, okončavši na taj način talačku krizu za koju je odgovoran iranski izbjeglica.

Pošto su se čuli odjeci oružja, medicinski timovi su se, prema pisanju BBC, sa nosilima odmah upitili put zgrade u kojoj se nalazi kafić.

Nekoliko ljudi je, kako se može zaključiti, ranjeno u ovoj akciji, dok je sudbina otmičara nepoznata.

Naoružani muškarac koji je 15 sati držao kao taoce zaposlene i posjetioce jednog kafića u Sidneju identifikovan je kao izbjeglica iz Irana Man Haron Monis.

Monis, koji sebe naziva šeikom, bio je osuđen za seksualne napade i poznat je po tome što šalje pisma s porukama mržnje australijskim vojnicima.

"Sada više nema operativnog razloga da to ime zadržavamo za sebe", rekao je Rojtersu policijski izvor koji je želio da ostane anoniman.

Monis je držao osoblje i mušterije jednog kafea u Sidneju, najvećem gradu u Australiji, za taoce.

Kafe Lindt nalazi se u poslovnom dijelu Sidneja i dugo je bio okružen policijskim snagama, piše BBC.

Očevici su vidjeli muškarca kako sa torbom i pištoljem ulazu u prodavncu čokolade Lindt.

Vjeruje se da je u tom trenutku unutar Lindta bilo 10 zaposlenih i 30 gostiju. Pet ljudi, od kojih dvoje zaposlenih, uspjelo je da napusti kafić.

Dok je trajala talačka kriza, svijet je obišao snimak bijega konobarice iz kafića u kome je bilo zatočeno više desetina osoba.

Obližnje kancelarije bile su evakuisane. Evakuisan je bio i obližnji američki konzulat kao i čuvena zgrada sidnejske Opere.

Snajperisti i pripadnici SWAT tima zauzeli su pozicije oko kafića, dok iznad nadlijeću helikopteri.

Policija javlja da je uspjela da ostvari kontakt sa napadačem.

Premijer Toni Abor opisao je napad “zastrašujućim” i dodao da bi on mogao biti politički motivisan. Crna islamska zastava okačena je na izglogu kafića.

“Radićemo se ovim ljudima kako bi smo izvukli više informacija. Nemamo informaciju koja bi sugerisala da je u ovom trenutku iko povrijeđen”, kazala je policijski komesarka Ketrin Burn nakon što su prve tri osobe napustile kafić.

Policijski pregovarači su trenutno u kontaktu sa napdačem, dodala je.

Televizija Kanal 10 je navela da je stupila u kontakt s nekim od zatočenih u kafeu koji se nalazi u pješačkoj zoni poslovne četvrti Sidneja.

"Oni su nam rekli da otmičar ima dva zahtjeva. Hoće da mu se direktno donese zastava Islamske države i da razgovara s premijerom (Tonijem Abotom)", dodao je Kanal 10.

Prema navodima te televizije, otmičar je postavioo četiri bombe u kafeu.

Network 10 javlja da su dvije otete žene pozvale policiju, prenijevši da je otmičar kazao da su dvije bombe postavljene u gradu.

Prema riječima novinara Krisa Rizona sa Kanala 7, čije prostorije se nalaze preko puta kafića, “napadač rotira taoce, primorava ih da stoje ispred prozira, nekad i po dva sata”.

“Australija je jedno mirno, otvoreno i velikodušno društvo – to nikad ništa neće promijeniti i zato pozivam sve Australijance da se danas vrate svojim aktivnostima kao svakog dana”, poručio je premijer.

Ovo je, navodi Rojters, najveća bezbjednosna operacija u Sidneju od bombaškog napada u Hotelu Hilton 1978, kada su stradale dvije osobe.

Muslimani osuđuju otmicu

Više od 40 muslimanskih organizacija u Australiji osudilo je otmicu.

"Odbacujemo svaki pokušaj oduzimanja nevinog života kao i izazivanje straha i terora u srcima ljudi", saopštile su u zajedničkom saopštenju muslimanske organizacije, ocjenjujući otmicu kao "gnusni čin".

Bonus video: