Amerikanac kritikovao domovinu iz Sjeverne Koreje

Martinezova majka, Patrisija Eugenija Martinez, izjavila je da je njen sin boluje od bipolarnog poremećaja i da je ranije pokušao da uđe u Sjevernu Koreju tako što će preplivati rijeku, ali je zaustavljen i vraćen u SAD
1 komentar(a)
Arturo Pijer Marinez, Foto: Reuters
Arturo Pijer Marinez, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2014. 16:29h

Amerikanac koji je, kako tvrdi, nelegalno ušao u Sjevernu Koreju kritikovao je politički sistem i spoljnu politiku Vašingtona na pres konferenciji u Pjongjangu.

"Nelegalni rat vođen protiv države Iraka služi kao savršen primjer kako američka vlada djeluje poput mafijaškog udruženja, kriminalno otimajući čitavim državama njihove resurse, strateške rezerve i ekonomije...i to čini bez moralnog kodeksa", rekao je Arturo Pijer Marinez, a prenio međunarodni servis vijesti Sputnjik.

Martinez (29) je kritikovao američki izborni sistem, za koji je rekao da koristi samo bogatim ljudima, prenosi CNN.

Amerikanac je, takođe, govorio o nepoštenom prikazivanju Sjeverne Koreje u zapadnim medijima.

Martinez, porijeklom iz El Pasa u Teksasu, rekao je da je u Sjevernu Koreju ušao prešavši riječnu granicu sa Kinom.

On je priznao da je nelegalnim ulaskom u tu državu počinio krivično djelo i zahvalio vlastima u Pjongjangu što su mu to oprostile.

Njegov trenutni pravni status za sada je nepoznat, naveo je Rojters.

Martinezova majka, Patrisija Eugenija Martinez, izjavila je da je njen sin boluje od bipolarnog poremećaja i da je ranije pokušao da uđe u Sjevernu Koreju tako što će preplivati rijeku, ali je zaustavljen i vraćen u SAD.

Ona je rekla da ga američka ambasada u Pekingu traži.

Martinez je konferenciju za novinare održao u Narodnoj palati kulture, koju sjevernokorejski zvaničnici proteklih godina koriste za konferencije na kojima predstavljaju svoje državljane koji su se iz egzila vratili u domovinu, podsjetio je AP.

Bonus video: