Francuska se obračunala sa 200 džihadista

Ukupno 3.000 vojnika učestvuje u operaciji širom Malija, Mauritanije, Nigera, Burkine Faso i Čada, čiji je cilj pronalaženje i borba protiv islamskih ekstremista, uz upotrebu borbenih aviona, helikoptera i dronova
0 komentar(a)
Žan-Iv Ledrijan, Foto: Reuters
Žan-Iv Ledrijan, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2014. 16:13h

Francuske snage su ubile ili zarobile blizu 200 džihadista u oblasti Sahel u zapadnoj Africi, izjavio je francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan.

"Bilo je mnogo operacija, blizu 200 terorista je neutralisano za godinu dana, oko 50 od avgusta" kada je Francuska pokrenula veliku antiterorističku operaciju u pet država, rekao je Le Drijan za francuski radio i televiziju.

U zasebnom intervjuu za magazin "Žun Afrik", francuski ministar odbrane je rekao da među poginulima i zarobljenima ima ekstremističkih vođa, uglavnom u Maliju i Nigeru, prenio je AFP.

Francuska vojska je 2013. iskorijenila radikalne islamističke grupe koje su zauzele velike djelove severnog Malija, a u avgustu ove godine pokrenula je operaciju Barkan kao dio šire antiterorističke operacije.

Ukupno 3.000 vojnika učestvuje u operaciji širom Malija, Mauritanije, Nigera, Burkine Faso i Čada, čiji je cilj pronalaženje i borba protiv islamskih ekstremista, uz upotrebu borbenih aviona, helikoptera i dronova.

Vojnici trenutno prave bazu blizu libijske granice na sjeveru Nigera.

Prema riječima francuskog ministra odbrane, Libija je postala sjedište za džihadiste koji djeluju u regionu.

Ocjenjujući da je Libija u haosu, Le Drijan je rekao da međunarodna zajednica mora preduzeti neophodne korake, ne isključujući mogućnost vojne akcije.

Prvo, međutim, mora da dođe do političkog rješenja u Libiji, istakao je Le Drijan.

Libija ima dvije vlade i parlamente koji se nadmeću za legitimitet otkako je grupa Libijska zora zauzela Tripoli u avgustu, postavila vladu i primorala međunarodno priznatog premijera Abdulaha al-Tinija da pobjegne na istok zemlje.