BLOKIRAJU SAOBRAĆAJ

Hongkong: Policija upozorava demonstrante da odu s ulica

Demonstranti zahtjevaju da vlada Hongkonga, oblasti s visokim stepenom autonomije u sastavu Kine, odustane od plana da uz pomoć prokineskog komiteta nadgleda imenovanje kandidata na izborima za čelnike te oblasti 2017.
0 komentar(a)
Hong Kong, protest, Foto: Reuters
Hong Kong, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2014. 14:42h

Policija Hongkonga saopštila je danas da će sljedeće sedmice rastjerati posljednje demonstrante koji već dva i po mjeseca blokiraju saobraćaj.

Portparol policije Stiv Hui izjavilo je da su malobrojnim demonstrantima koji još okupiraju mali dio prometne saobraćajnice dali dovoljno vrijemena da se spakuju i odu prije nego što u ponedjeljak ujutro počne policijska akcija.

"Pozivam nelegalne okupatore puta da što prije mirno i uredno uklone prepreke, ponesu lične stvari i napuste oblast. Ako odbiju da odu, policija će preduzeti mjere da ih rastjera", rekao je Hui.

Policija je ove sedmice uklonila improvizane barikade blizu sjedišta gradske finansijske četvrti i zbog nezakonitog okupljanja uhapsila 249 ljudi koji su odbili da se sklone.

Demonstranti zahtjevaju da vlada Hongkonga, oblasti s visokim stepenom autonomije u sastavu Kine, odustane od plana da uz pomoć prokineskog komiteta nadgleda imenovanje kandidata na izborima za čelnike te oblasti 2017. godine.

Protesti su, prema mišljenju mnogih, pokrenuli političko buđenje šireg kruga građana Honkonga, posebno mladih. Vođe protesta su obećale da će nastaviti kampanju civilne neposlušnosti drugim metodama u cilju ostvarenja istinske demokratije.

Preporučujemo za Vas