Upozorenje građanima SAD: Mogući antiamerički protesti u Avganistanu, Pakistanu i Tajlandu

2 komentar(a)
CIA, Foto: Shutterstock
CIA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.12.2014. 09:27h

Američke ambasade u Avganistanu, Pakistanu i Tajlandu upozorile su građane SAD na mogućnost anti-američkih protesta zbog izvještaja Senata o Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA).

Ambasade su upozorile da bi objavljivanje izvještaja o pritvaranju i ispitivanju koje je obavljala CIA moglo da izazove anti-američke proteste i nasilje prema američkim interesima i državljanima SAD, prenosi Tanjug.

Isto upozorenje objavio je i američki konzulat u gradu Čijang Mai na Tajlandu.

U Avganistanu i na Tajlandu se nalaze dva tajna zatvora u kojima su zatvorenici ispitivani i mučeni.

Amerikanci u Avganistanu, Pakistanu i Tajlandu su upozoreni da obraćaju pažnju na svoju okolinu i preduzimaju neophodne mjere predostrožnosti, uključujući izbjegavanje demonstracija ili situacija u kojima bi moglo da dođe do konfrontacija.

U izvještaju američkog Senata, koji je objavljen sinoć, navodi se da je CIA koristila seksualne prijetnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija. Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA prije jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izvještaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Objavljeno je 500 stranica dokumenata, koji predstavljaju zaključke pune istrage na 6,7 hiljada stranica, koja još nosi oznaku tajnosti.

"Pod bilo kojim uobičajnim značenjem termina, pritvorenici CIA su mučeni", rekla je senator Dajan Fajnstajn, demokrata i predsjednik Komiteta.

Izvještaj sadrži grafičke prikaze tehnika koje je CIA koristila u godinama poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Tehnike ispitivanja su uključivale uskraćivanje sna, šamaranje i udaranje zatvorenika o zidove, njihovo zatvaranje u male kutije, držanje zatvorenika u izolaciji duže vremena i prijetnje smrću.

Bonus video: