Amnesti: Izrael vršio kolektivno kažnjavanje naroda Gaze

"Svi dokazi koje imamo pokazuju da je to rušenje velikog obima izvedeno namjerno i bez vojnog opravdanja," rekao je Filip Luter, direktor programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku AI
2 komentar(a)
Gaza, Izrael, Palestina, Foto: Reuters
Gaza, Izrael, Palestina, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2014. 12:48h

Amnesti internešenel (AI) optužio je danas Izrael za ratne zločine počinjene tokom ljetošnjeg rata u pojasu Gaze, kada su, između ostalog, rušene civilne zgrade.

Ova organizacija za ljudska prava je istakla da se ti zločini moraju istražiti i precizirala da je rušenje četiri višepratnice u posljednja četiri dana sedmonedjeljnog rata bilo kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

"Svi dokazi koje imamo pokazuju da je to rušenje velikog obima izvedeno namjerno i bez vojnog opravdanja," rekao je Filip Luter, direktor programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku AI.

"I činjenice na terenu i saopštenja koja su dali vojni portparoli u to vrijeme ukazuju da su napadi bili kolektivno kažnjavanje naroda Gaze", dodao je on, istakavši da se " ratni zločini moraju nezavisno i objektivno istražiti i oni koji su odgovorni izvesti pred lice pravde".

Jedna od zgrada uništena tokom rata je opštinski komercijalni centar u gradu Rafi gdje je bila robna kuća, klinika i kancelarije i gdje su zaposleni izdržavali stotine familija.

Izraelska strana je rekla da je u jednoj od tih zgrada bio komandni centar islamističkog Hamasa, a u drugoj postrojenja povezana sa palestinskinm militantima.

Međutim, vojska ima obavezu da koristi metode koje će mininizirati štetu koja se nanosi civilima i njihovoj imovini i ranije je ciljala određene stanove, a nije rušila čitave zgrade, naveo je AI, kako prenose svjetske agencije.

Takođe je navedeno da je stanarima tih zgrada rečeno da se isele, ali oni nisu imali vremena da spasu svoju važnu imovinu.

Desetine ljudi iz obližnjih zgrada je ranjeno, stotine su izgubile svoje domove, navela je organizacija i apelovala da joj bude dozvoljen pristup u Gazu i da se omogući istraga Ujedinjenih nacija.

Izrael je odbio da sarađuje s komisijom za istragu zbog "opsesinvnog neprijateljstva" protiv te zemlje, kako je rekao portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Izrael: Optužbe van konteksta

Izraelska ambasada u Londonu ocijenila je danas da je optužba Amnesti internešela (AI) za ratne zločine protiv Izraela tokom ljetošnjeg rata u Gazi van konteksta.

U saopštenju ambasade se dodaje da je izvještaj te organizacije za ljudska prava fokusiran na novčane gubitke palestinskih civila, umjesto na istragu raketiranja izraelskih civila sa tog palestinskog područja.

"Amnesti je u svom najnovijem izvještaju o ljetošnjem sukobu između Izraela i Hamasa izabrao da se fokusira na novčane gubitke palestinskih civila, umjesto da istražuje sistematsko i namjerno ispaljivanje raketa i granata na izraelsko civilno stanoništvo od strane terorističke grupe džihadista", navedeno je u saopštenju ambasade.

"Izvještaj nudi opis događaja van konteksta, dok se umnogome oslanja na svjedočenja sakupljena od neimenovanih lokalnih radnika na terenu, koji nijesu identifikovani i čiji krediblitet nikada nije doveden u pitanje", dodaje se u saopštenju.

U jednoj zgradi bio Hamas, druga povezana s militantima

Izrael je naveo da se u jednoj zgradi nalazio komandni centar Hamasa i da je druga takođe bila povezana sa militantima, a AI tvrdi da to nije dovoljan razlog za rušenje.

Izrael je pozdravio aluziju Amnestija na proceduru upozoravanja stanovništva prije napada i mjerama koje je vojska preduzela da izbjegne civilne žrtve, ali je istakao da su neosnovane optužbe o ponašanju izraelske armije i da se ne uzimaju u obzir ključni faktori.

Izraelska vojska, kako je istaknuto u odgovoru na izvještaj AI, ne cilja namjerno civile ili njihovu imovinu, već su njene aktivnosti dirigovane međunarodnim pravom.

Uz to AI, kako tvrdi Izrael, u nekim slučajevima ignoriše da će objavljivanje informacija koje će u detalje objelodaniti metu vojnog udara ugroziti tajne podatke i obavještajne izvore.

Osim toga AI ignoriše jasne dokaze da je Hamas sistematski koristio civilnu infrastrukturu u vojne svrhe, smatra izraelska strana.

"Pozdravljamo navedenu namjeru Amnestija da objavi izvještaje koji se tiču kršenja ljudskih prava od strane Hamasa u Gazi", zaključuje se u saopštenju i upozorava da bi odsustvo izvještaja o Hamasu uz nedavne javne izjave zvaničnika te organizacije, u kojima se Izrael upoređuje sa terorističkom grupom Islamska država, mogli da izazovu ozbiljnu sumnju u njenu sposobnost da "igra konstruktivnu ulogu u pokrivanju ovog slučaja".

Bonus video: