Obama: Miroljubivi protesti neophodni da bi došlo do društvenih promjena

"Kada se okrenu u nasilje, onda su kontraproduktivni", rekao je američki predsjednik
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2014. 08:31h

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je da su miroljubivi protesti veoma važni i neophodni da bi došlo do društvenih promjena.

Obama je takav stav iznio na televizijskoj mreži BET koju uglavnom gleda crnačko stanovništvo, dok se širom Amerike održavaju protesti danima zbog odluka velikih porota u Misuriju i Njujorku da ne bude podignuta optužnica protiv bijelaca policajaca koji su usmrtili nenaoružane Afroamerikance, prenijela je agencija Rojters.

"Mislim da sve dok su oni miroljubivi, oni su neophodni", rekao je Obama govoreći o protestima.

"Kada se okrenu u nasilje, onda su kontraproduktivni", rekao je američki predsjednik.

Savjest u zemlji ponekad mora da bude izazvana nekom neprijatnošću, rekao je Obama dodavši da vjeruje da su mnogi ljudi iako nisu Afroamerikanci ili Latino osjetili bol kada su vidjeli snimak Erika Garnera (koji je preminuo tokom hapšenja, jer ga je policajac prejako stiskao rukama oko vrata).

Obama, prvi crni američki predsjednik, rekao je da ova tema nije samo lična za njega i njegovu porodicu već da "kao predsjednik smatra da to treba da bude jedna od najvažnijih tema s kojom treba da se suočimo".

Amerika funkcioniše onda kada svi osjećaju da se prema njima postupa fer, dodao je Obama.

Smrt dvojice crnaca, Erika Garnera u Njujorku i tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu u Misuriju ovog ljeta, intenzivirala je žestoku debatu o odnosu policije i crnačke zajednice i dovela do zahtjeva o sveobuhvatnim promjenama na federalnom nivou.

Bonus video: