Mjanmar: Raste proizvodnja opijuma

Avganistan je i dalje prvi snabdjevač opijuma, s 80 odsto proizvodnje maka, osnovne sirovine za heroin, od kojeg se kasnije pravi opijum
208 pregleda 3 komentar(a)
opijum, Foto: Shutterstock
opijum, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2014. 10:07h

Proizvodnja opijuma u Mjanmaru prvi put od 2006. godine ne raste dramatično, ali je stanje i dalje alarmantno zbog rastuće potražnje u regionu, saopštile su UN.

Mjanmar je posle Avganistana drugi najveći svjetski proizvođač opijuma, droge na bazi heroina.

U Mjanmaru se nalazi 57.800 hektara maka, dok je prošle godine bilo 57.600. Najveće plantaže se nalaze na sjeveru zemlje, javljaju svjetske agencije.

"Potražnja je velika i dalje raste zbog porasta stanovništva u regionu", izjavio je regionalni predstavnik kancelarije UN protiv droge i kriminala Džeremi Daglas u svom godišnjem izvještaju.

Prema njegovim riječima, na području poznatom kao "zlatni trougao" na granicama Mjanmara, Laosa i Kambodže, prihod od prodaje maka od vitalnog je značaja za uzgajivače koji su izloženi velikim dugovima i nestašici hrane.

U Mjanmaru i Laosu ima ukupno 63.800 hektara maka, od čega može da se proizvede 762 tona opijuma, navodi se u izvještaju.

"Vrlo je jasna veza između siromaštva i ekonomskih alternativnih aktivnosti", rekao je predstavnik UN u Laosu Šeik Tur.

Najveći dio proizvedenog opijuma iz "zlatnog trougla" namijenjen je susjednom kineskom tržištu, ali zabranjiva rastuće konzumiranje tog opijata u samom regionu, dodaje se u izvještaju.

Avganistan je i dalje prvi snabdjevač opijuma, s 80 odsto proizvodnje maka, osnovne sirovine za heroin, od kojeg se kasnije pravi opijum.

Bonus video: