Svijet da prihvati 180.000 sirijskih izbjeglica

Posle tri i po godine borbi u Siriji, u susjednim zemljama ima više od 3,2 miliona tamošnjih izbjeglica
0 komentar(a)
Sirija, djeca izbjeglice, Foto: Reuters
Sirija, djeca izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2014. 07:27h

Više od 30 humanitarnih organizacija uputile su u nedelju apel zemljama svijeta da prihvate oko 180.000 sirijskih izbjeglica.

Prema saopštenju Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR), ta cifra bi predstavljala pet odsto očekivanog broja izbjeglica iz Sirije 2015. godine.

O ovome će se razgovarati na konferenciji u Ženevi u utorak.

Posle tri i po godine borbi u Siriji, u susjednim zemljama ima više od 3,2 miliona tamošnjih izbjeglica, a s obzirom da nema znakova da se taj konflikt približava kraju, u UNHCR-u predviđaju da bi broj sirijskih izbjeglica u 2015. mogao da se poveća na gotovo 3,6 miliona.

Za zemlje koje bi otvorile svoja vrata za 180.000 izbjeglica iz Sirije bio bi obezbijeđen paket pomoći i ekonomska podrška.

U UNHCR-u ističu kako su sirijski susjedi pokazali proteklih godina "nevjerovatnu širokogrudost", ali da je to znatno opteretilo njihovu infrastrukturu i sektor javnih usluga. Turska i Liban su, na primjer, primili po više od milion registrovanih izbjeglica.

UNHCR naročito apeluje na zemlje koje dosad uopšte nisu primale izbjeglice iz Sirije, kao što su zemlje Persijskog zaliva ili latinoameričke države.

Bonus video: