"MOŽEMO BOLJE"

Pompeo: SAD i Rusija nisu osuđene na Hladni rat, ali Moskva da promijeni ponašanje

"Ta promjena ponašanja se prvenstveno odnosi na Ukrajinu i one koji su uticali na izbore u SAD i drugdje u svijetu. To ne može da bude ponašanje jedne nacije koja želi da bude član međunarodne zajednice", kazao je američki državni sekretar.
348 pregleda 1 komentar(a)
Pompeo se obraća preko video linka, Foto: Reuters
Pompeo se obraća preko video linka, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija nisu osuđene na rivalstvo "Hladnog rata", ali Moskva treba da promijeni svoje ponašanje, izjavio je danas šef američke diplomatije Majk Pompeo obraćajući se preko video linka na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Nismo u obavezi da budemo neprijateljski raspoloženi. Možemo bolje od toga", rekao je Pompeo iz Vašingtona jer nije mogao da bude u Davosu zbog djelimične blokade rada saveznih organa u SAD.

Pompeo je ocijenio da bi Rusija trebalo da promijeni "svoje ponašanje u svijetu kao i način razmišljanja".

"Ta promjena ponašanja se prvenstveno odnosi na Ukrajinu i one koji su uticali na izbore u SAD i drugdje u svijetu. To ne može da bude ponašanje jedne nacije koja želi da bude član međunarodne zajednice", dodao je američki državni sekretar.

Prema njegovim riječima, Kremlj Vladimira Putina može da se "vrati na pravi put" a to je put "države prava i sloboda".

Pompeo je za Kinu rekao da ta zemlja trenutno predstavlja jednu od najvećih prijetnjih zbog njenog "državnog ekonomskog modela, neprijateljske atmosfere prema susjedima i totalitarizma unutar njenih granica".

Šef američke diplomatije je povukao paralelu između izbora Emanuela Makrona u Francuskoj i porasta populizma u svijetu, ocjenjujući pozitivnim takve "preokrete".

"Živimo u zanimljivom vremenu", rekao je Pompeo.

Američki ministar je govorio i o novim tendencijama koje je narod izabrao, nabrajajući Bregzit, populizam u Italiji, izbor kandidata ekstremne desnice Žaira Bolsonara u Brazilu, izbor Donalda Trampa u SAD, kao i izbor Makrona u Francuskoj.

Pompeo je rekao da građani od Rio de Žaneira do Rima, postavljaju pitanja, koja nisu ranije postavljena ili ozbiljno uzeta u obzir posljednjih godina.

"Novi vjetrovi duvaju u cijelom svijetu", rekao je Pompeo i dodao da je sada pitanje da li će takvi vjetrovi donijeti boljitak ili nevreme. Američki ministar je dodao da te preokrete smatra pozitivnim.

U Davosu je danas počeo godišnji Svjetski ekonomski forum koji okuplja političku i ekonomsku elitu.