Nigerija: Zadržan ruski avion

Pres služba nigerijske vlade je saopštila da se u avionu nalazio jedan vojni helikopter, dok su neimenovani bezbjednosni zvaničnici rekli da su u letjelici bila dva helikoptera, raketni bacači i automatske puške
0 komentar(a)
Avion, Foto: Reuters
Avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2014. 16:39h

Nigerijske vlasti zadržale su na aerodromu u Kanu teretni avion ruske proizvodnje, u kome se nalazio najmanje jedan vojni helikopter, saopštili su zvaničnici.

Avion je letio iz Bangija u Centralnoafričkoj republici ka N'Djameni, prijestonici Čada, kada je u subotu, zbog nedostatka goriva, morao prinudno da sleti u nigerijsku prijestonicu.

Ataše ruske ambasade u Nigeriji Artjom Romanov izjavio je da je avion zadržan na Međunarodnom aerodromu Malam Aminu ruski, ali da je tovar francuski, prenijela je Raša tudej.

"Avion zadržan na aerodromu u nigerijskom gradu Kanu je ruski, ali je tovar u njemu vojna oprema i (ona) pripada francuskoj mirovnoj misiji", dodao je Romanov.

Pres služba nigerijske vlade je saopštila da se u avionu nalazio jedan vojni helikopter, dok su neimenovani bezbjednosni zvaničnici rekli da su u letjelici bila dva helikoptera, raketni bacači i automatske puške.

U toku je "intenzivna istraga, uz upotrebu diplomatskih sredstava, da se otkrije misija letjelice, njeno porijeklo i destinacija", navodi se u saopštenju.

Nigerijski bezbjednosni agenti, koji su insistirali na anonimnosti, saopštili su da je zadržano pet Ukrajinaca, članova posade.

Čad ima nekoliko hiljada vojnika u Bangiju, u sklopu mirovne misije Afričke unije.

Nigerija ima svoje kontroverze oko nabavke borbenih helikoptera u cilju obračuna sa islamskim pobunjenicima na sjeveroistoku zemlje, naveo je AP.

Južna Afrika je u septembru i oktobru zaplijenila oko 15 miliona dolara u gotovom novcu i na bankarskim računima kojima su nigerijski zvaničnici namjeravali da kupe helikoptere.

Bonus video: