Latinska Amerika da mijenja trgovinu

Dosadašnje integrisanje zemalja Latinske Amerike rezultiralo je brojnim blokovima, koji se ponekad i preklapaju, rekla je Lagardova
1 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Beta/AP
Kristin Lagard, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.12.2014. 10:39h

Zemlje Latinske Amerike moraju da pojednostave komplikovanu mrežu regionalnih carinskih unija i trgovinskih blokova u cilju podsticanja privrednog rasta.

"Sve veći broj trgovinskih grupa, poput MERKOSURA, ALBA, UNASUR-a i SICA, stvorio je komplikovane režime i preference čiji su zajednički benefiti nejasni. Zakonodavci treba da preispitaju aktuelni pristup trgovini i da stvore nove načine za integrisanje regiona", rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard.

Dosadašnje integrisanje zemalja Latinske Amerike rezultiralo je brojnim blokovima, koji se ponekad i preklapaju, rekla je Lagardova na otvaranju regionalne ekonomske konferencije u čileanskoj prijestonici Santjago de Čile, prenosi Frans pres.

Dvodnevna konferencija u Santjagu biće fokusirana na oživljavanje ekonomskog rasta i smanjenje nejednakosti u latinoameričkim zemljama, čije se privrede suočavaju sa usporavanjem posle takozvane "zlatne decenije" ubrzanog rasta podstaknutog visokim cijenama sirovina.

U poslednjem izvještaju MMF-a navodi se da će bruto domaći proizvod (BDP) tog regiona porasti samo 1,4 odsto u ovoj godini, što je nasporiji tempo rasta od 2009. godine, dok će u 2015. godine BDP tog regiona porasti za 2,2 odsto.

Bonus video: