Obama hvalio kineskog lidera, ali: "Guši disidente, pozdravlja nacionalizam"

"I svi su impresionirani njegovim...uticajem u Kini poslije samo godinu i po dana ili dvije godine", rekao je američki predsjednik
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2014. 11:34h

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da je predsjednik Kine Si Điping konsolidovao moć mnogo brže nego ijedan kineski lider decenijama.

Obama, koji se sastao sa Sijem u Pekingu u novembru, naglasio je da je kineski lider zadobio poštovanje za kratko vrijeme od kako je preuzeo vlast, prenijela je agencija Rojters.

"On je konsolidovao moć brže i sveobuhvatnije nego ijedan (kineski lider) od Denga Sjaopinga (vodio Kinu od 1979. do 1992. godine)", rekao je Obama u srijedu za okruglim stolom sa vodećim domaćim bisnismenima.

"I svi su impresionirani njegovim...uticajem u Kini poslije samo godinu i po dana ili dvije godine", rekao je američki predsjednik.

Obama je, međutim, upozorio na negativne strane jačanja uticaja kineskog lidera.

"Ima u tome opasnosti. Po pitanju ljudskih prava, po pitanju gušenja disidenata. On pozdravlja nacionalizam što brine njegove susjede", ocijenio je Obama.

Prema američkom predsjedniku, Kina ima snažan interes u održavanju dobrih odnosa sa SAD, što je pokazala i njegova nedavna posjeta Pekingu.

Obama je naglasio da SAD žele da pokažu Kini da su za konstruktivne odnose u kojima će obije strane imati dobitak, ali da treba razriješiti neke probleme kao što je komercijalna sajber krađa.

Američki predsjednik izrazio je uvjerenje da SAD mogu da učine svoje odnose sa Kinom takvim da oni budu produktivni za svijet.

Bonus video: