150 godina od masakra Indijanaca

Pripadnici plemena odali su poštu na njihovim grobovima a zatim je nastavljena tradicionalna godišnja trka ozdravljenja
63 pregleda 3 komentar(a)
Indijanci, Foto: Beta-AP
Indijanci, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.12.2014. 08:55h

Pripadnici indijanskih plemena Čejena i Arapaho obilježili su 150. godišnjicu masakra kod Send Krika u Koloradu, jednog od najkrvavijih pokolja u istoriji SAD.

Pripadnici plemena odali su danas počast dvojici oficira američke vojske koji su odbili da učestvuju u pokolju oko 200 miroljubivih Čejena i Arapahoa. Među žrtvama masakra izvršenog 29. novembra 1864. dvije trećine su bile žena i djeca.

Komemoracija kapetanu Sajlasu Soulu i poručniku Džozefu Krejmeru obavljena je na groblju Riversajd u Denveru. Pripadnici plemena odali su poštu na njihovim grobovima a zatim je nastavljena tradicionalna godišnja trka ozdravljenja do sjedišta parlamenta i guvernera, Kapitola države Kolorado u Denveru. Četvorodnevna trka počela je na mjestu masakra Idsu, oko 270 kilometara jugoistočno od Denvera i u njoj je učestvovalo 70 ljudi, kojima je na Kapitolu guverner Džon Hikeluper izrazio izvinjenje u ime države Kolorado. U filmu Ralfa Nelsona "Plavi vojnik", masakr je prikazan sa dotad neviđenom ekspresivnošću i naturalizmom, uz prikaz golotinje u scenama silovanja, i krupni plan pri snimanju prodora metaka u tijelo. Posebna okolnost bila je i ta što je film snimljen u godini kada se Amerika borila sa saznanjima o upravo počinjenim zločinima svoje vojske u vijetnamskom Mi Laju, što je "Plavom vojniku" dalo posebno simboličnu dimenziju.

Bonus video: