Erdogan: Cijeli svijet osuđen na pet stalnih članica SB UN

"Jednostavno, nema pravde u instituciji u kojoj bi ona morala biti, tu postoji samo okrutnost, koja se neumoljivo nastavlj", kazao je Erdogan
9 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.12.2014. 20:48h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Ujedinjene nacije, kao i Savjet bezbjednosti UN, ne predstavljaju svijet i sve države kao što bi to trebalo biti, javlja AlJazeera, pozivajući se na agenciju Anadolija.

On je u Ankari kazao da se među pet stalnih članica savjeta bezbjednosti UN ne nalazi nijedna muslimanska država.

"Unutar tih struktura predstavljene su Evropa, Azija, Amerika. Ako posmatrate iz ugla kontinenata, gdje su onda drugi kontinenti? Nema ih. Ima li među pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti bar jedna muslimanska zemlja? Nema. Zar će cijeli svijet zavisiti o tome šta će izustiti neka od ovih pet zemalja? Ako uloži veto, tu je kraj svemu", kaže turski predsjednik.

Nema pravde

"Cijeli svijet je osuđen na njih. Zar je moguća ovakva nepravda? Jednostavno, nema pravde u instituciji u kojoj bi ona morala biti, tu postoji samo okrutnost, koja se neumoljivo nastavlja. U Siriji je do sada poginulo 300.000 [ljudi]. Zar njih to brine? Sigurno ne."

Savjet bezbjednosti sastoji se od 15 zemalja članica UN, od toga pet stalnih (Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i deset nestalnih članica.

Erdogan je istakao kako se primjenjuju dvostruki standardi i prema afričkim zemljama.

"Govore - Afrika, Afrika, Afrika... Međutim, istražuju samo naftu, dijamante i zlato u Africi. To jedino rade. Da li rade još nešto osim toga? Ne", rekao je turski predsjednik.

Bonus video: