Otvorena pruga koja povezuje Centralnu Aziju i Persijski zaliv

Nova trasa, duga 928 kilometara, od zapadnog Kazahstana do sjevernog Irana, doprinijeće ubrzanju teretnog transporta između dugo izolovanih regiona i tržišta na Bliskom istoku i u Aziji
53 pregleda 0 komentar(a)
željeznica, Foto: Luka Zeković
željeznica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.12.2014. 12:55h

Željeznička pruga koja povezuje Centralnu Aziju sa Persijskim zalivom zvanično je danas otvorena, ceremonijom u udaljenoj željezničkoj stanici na granici Irana i Turkmenistana.

Svečanosti u selu Ak-Jajla prisustvovali su predsjednici Irana, Turkmenistana i Kazahstana, koji su zajedno postavili poslednji dio pruge, zlatno obojen.

Nova trasa, duga 928 kilometara, od zapadnog Kazahstana do sjevernog Irana, doprinijeće ubrzanju teretnog transporta između dugo izolovanih regiona i tržišta na Bliskom istoku i u Aziji.

Putovanje od luke Lianjungang u Kini do iranske luke Bandar Abas biće skraćeno sa 22 na 13 dana.

Novom željezničkom prugom godišnje će moći da se prevozi do pet miliona tona robe, ali je planirano da taj kapacitet bude povećan na 12 miliona tona. Takođe je u planu da ta željeznička linija bude otvorena i za putnike.

Željeznička pruga je dio širih multinacionalnih napora da se izgradi saobraćajna mreža koja će olakšati prevoz robe u Zapadnoj Evropi, Rusiji, južnoj Aziji i Dalekom istoku.

Bonus video: