"Zlatna decenija" je stvar prošlosti

Kao razlog za usporavanje rasta zemalja Latinske Amerike, ECLAC navodi usporeni i neujednačeni globalni oporavak od ekonomske krize, zatim pad cijena sirovina, rastuću finansijsku neizvjesnost i oskudnu dinamiku u latinoameričkoj spoljnoj tražnji
0 komentar(a)
zlato_3, Foto: Shutterstock
zlato_3, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 08:34h

Države Latinske Amerike će ove godine ostvariti rast od samo 1,1 odsto, što je najsporiji tempo njihovog rasta za poslednjih pet godina.

To je saopštila Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Latinsku Ameriku i Karibe (ECLAC), a procjene su da će se privredni rast zemalja tog regiona u 2015. oporaviti na 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenosi agencija Frans pres.

Kao razlog za usporavanje rasta zemalja Latinske Amerike u ovoj godini, ECLAC navodi usporeni i neujednačeni globalni oporavak od ekonomske krize, zatim pad cijena sirovina, rastuću finansijsku neizvjesnost i oskudnu dinamiku u latinoameričkoj spoljnoj tražnji.

Prema ocjenama Frans pres, najnoviji podaci su potvrda da je "zlatna decenija" ubrzanog privrednog rasta tog regiona završena.

Bonus video: