Konferencija UN o klimatskim promjenama počela u Limi

Glavne teme razgovora biće napori u borbi za smanjenje emisije gasa koji vode stvaranju efekta staklene bašte, osnove sporazuma, njegov pravni okvir i finansijska pomoć zemljama juga koje se bore protiv ubrzanog zagrijevanja planete
0 komentar(a)
Konferencija UN, klimatske promjene, Lima, Foto: Beta/AP
Konferencija UN, klimatske promjene, Lima, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.12.2014. 17:25h

Dvadeseta konferencija UN o klimi otvorena je danas u Limi, a tokom dvije nedjelje njenog trajanja 190 delegacija iz cijelog svijeta razmatraće osnove globalnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena koji treba da bude sklopljen za godinu dana u Parizu.

Glavne teme razgovora biće napori u borbi za smanjenje emisije gasa koji vode stvaranju efekta staklene bašte, osnove sporazuma, njegov pravni okvir i finansijska pomoć zemljama juga koje se bore protiv ubrzanog zagrijevanja planete.

Oko 10.000 ljudi - državnih delegacija, nevladinih organizacija, stručnjaka - učestvovaće na toj konferenciji u glavnom gradu Perua, koji prvi put organizuje skup takvih razmjera.

Red za ulazak na konferenciju

Druge nedjelje konferencije održaće se sastanci na ministarskom nivou u cilju postizanja dogovora o ključnim pitanjima uoči potpisivanja multilateralnog sporazuma najavljenog za sledeću godinu.

S druge strane, aktivisti koji se bave pitanjima klimatskih promjena najavili su za 10. decembar veliki protestni marš u Limi.

Bonus video: