Tunis: Islamisti odsjekli glavu policajcu

Napad se desio dok se Tunis priprema za drugi krug predsjedničkih izbora ovog mjeseca, u posljdnjoj fazi tranzicije ka demokratiji
0 komentar(a)
Tunis, policajac, Foto: Reuters
Tunis, policajac, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2014. 16:43h

Islamski ekstremisti u oblasti Kef u Tunisu, uz granicu s Alžirom, odsjekli su glavu jednom policajcu, saopštili su zvaničnici, prenosi danas britanski BBC.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tunisa rekao je da su taj policajac i njegov brat oteti iz njihovog automobila u Kefu, na sjeverozapadu Tunisa.

Brat je kasnije pušten, dok su otmičari ubili policajca.

Napad se desio dok se Tunis priprema za drugi krug predsjedničkih izbora ovog mjeseca, u posljdnjoj fazi tranzicije ka demokratiji.

Dva glavna kandidata su sekularista Beži Kaid Esebsi i vršilac dužnosti prelaznog predsjednika i borac za ljudska prava Monsef Marzuki.

Pobjednik će biti prvi slobodno izabrani lider Tunisa, ističe agencija AP.

Analitičari navode da će jedan od izazova novog predsjednika biti da se suprotstavi islamskom ekstremizmu koji jača od zbacivanja dugogodišnjeg autoritarnog lidera Zina el Abidina Ben Alija.

Prošle godine su islamski ekstremisti okrivljeni za ubistvo dva ljevičarska političara, što je izazvalo političku krizu u Tunisu.

Bonus video: