Velika prevara: Iračka vlada uplaćivala zarade za 50.000 fiktivnih vojnika

"Postoje dvije vrste fiktivnih vojnika. U prvom slučaju: svaki oficir je ovlašćen da ima pet čuvara. On zadrži dvojicu, a trojicu vrati kući i uzme njihove plate ili njihov veliki dio", objasnio je jedan neimenovani oficir
0 komentar(a)
irački vojnici, Ramada, Irak, Foto: Reuters
irački vojnici, Ramada, Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2014. 19:08h

Irački premijer Hajdar al Abadi najavio je danas jačanje borbe protiv korupcije, pošto je otkriveno da je ta zemlja uplaćivala zarade za 50.000 fiktivnih vojnika.

"Premijer je otkrio postojanje 50.000 fiktivnih imena", u okviru vojske, što predstavlja skoro četiri divizije, saopšteno je iz Abadijeve kancelarije.

"Poslednjih nedelja, on (Abadi) je preduzeo oštre mjere za otkrivanje tih fantomskih vojnika i borbu protiv tog problema u korijenu", naveo je njegov portparol.

Istraga je počela strogim kontrolama tokom poslednje podjele zarada.

"Postoje dvije vrste fiktivnih vojnika. U prvom slučaju: svaki oficir je ovlašćen da ima pet čuvara. On zadrži dvojicu, a trojicu vrati kući i uzme njihove plate ili njihov veliki dio", objasnio je jedan neimenovani oficir.

"U drugom slučaju... to je na nivou brigade. Komandant brigade ima obično 30, 40 vojnika ili više, koji ili ostaju kod kuće ili ne postoje", dodao je.

Problem je što "on, takođe, da bi sačuvao posao komandanta brigade, treba da plaća mito svojim nadređenima", kazao je taj oficir.

Zbog toga je, kako je objasnio, više hiljada vojnika dezertera ili onih koji su stradali tokom niza godina u Iraku, rijetko prijavljeno kao takvi.

Bonus video: