"Zapad nije prijatelj, oni vole naftu, zlato, sukobe..."

"Jedini uslovi da prevladamo krizu islamskog svijeta su jedinstvo, solidarnost i ujedinjenje. Vjerujte mi, možemo da riješimo svaki problem sve dok smo ujedinjeni", rekao je predsjednik Turske, dodajući da ne treba računati na pomoć od Zapada
65 pregleda 48 komentar(a)
Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Tajip Erdogan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.11.2014. 20:16h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Zapad izvlači korist iz konflikata na Bliskom Istoku, pod velom pružanja pomoći.

"Otvoreno ću to reći, stranci vole naftu, zlato, dijamante i jeftinu radnu snagu islamskog sveta. Oni vole konflikte, borbe i svađe na Bliskom istoku. Vjerujte mi, oni nas ne vole. Oni izgledaju kao prijatelji, ali nam žele smrt i vole da vide kako naša djeca umiru", istakao je Erdogan.

Erdogan je pozvao islamske zemlje da se ujedine kako bi riješile "najveću humanitarnu i političku krizu u svojoj istoriji".

"Jedini uslovi da prevladamo krizu islamskog svijeta su jedinstvo, solidarnost i ujedinjenje. Vjerujte mi, možemo da riješimo svaki problem sve dok smo ujedinjeni", rekao je predsjednik Turske, dodajući da ne treba računati na pomoć od Zapada.

Odnosi između Turske i SAD su u posljednje vreme zategnuti po pitanju američke intervencije protiv džihadista iz Islamske grupe. Vašington insistira da Ankara uzme aktivnije učešće u toj borbi, što turske vlasti ne žele, dok istovremeno od američkih vlasti traže podršku u svrgavanju sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Bonus video: