Preko 500 kineskih advokata protiv kriminalizacije klevete

Amandman na krivični zakon predviđa kaznu od najmanje tri godine zatvora za one koji "ozbiljno poremete red suda", a advokati strahuju da bi on mogao da se upotrijebi protiv njih da bi ih "ućutkao"
0 komentar(a)
Peking, Foto: Reuters
Peking, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2014. 11:22h

Preko 500 kineskih advokata potpisalo je otvoreno pismo upućeno vlastima u kome se protive amandmanu na krivični zakon kojim se predviđa kriminalizacija "uvrede" ili "klevete" sudskog osoblja, rekao je danas jedan ugledni advokat.

Amandman na krivični zakon, koji je još u fazi pripreme, predviđa kaznu od najmanje tri godine zatvora za one koji "ozbiljno poremete red suda", a advokati strahuju da bi on mogao da se upotrijebi protiv njih da bi ih "ućutkao", rekao je za Frans pres advokat Vang Ćanping, jedan od potpisnika pisma.

Otvoreno pismo, što se rijetko koristi u Kini, potpisalo je 529 advokata i uputilo ga parlamentu i Komunističkoj partiji Kine.

U amandmanu se predvdiđa kažnjavanje "uvrede, klevete ili prijetnje pravnom zvaničniku" i kažnjavanje svakog ko počini druga "dijela koja ozbiljno narušavaju red u sudu".

Advokati zamijeraju nepreciznost amandmana koji pruža mogućnost za razne interpretacije.

"Krivični zakon treba da bude precizan, a ne subjektivan a riječi kao što je kleveta suviše se lako mogu preokrenuti da bi se gonio neko ko optužuje", rekao je advokat Vang Ćangping.

"Ako taj amandman uđe u zakon on će znatno ograničiti mogućnost advokata da brane svoje klijente", ocijenio je on.

U pismu advokati se bune protiv nacrta amandmana koji je, kako ocjenjuju, suprotan željenom pravcu sudske reforme u Kini i koji će učiniti da se branioci osjećaju kao da "hodaju po tankom staklu".

Bonus video: