UMJETNIČKA FORMA

Kapuera na Uneksovoj listi nematerijalne kulturne baštine

"Kapuera je jedan od najznačajnijih simbola brazilskog identiteta i prisutna je na cijeloj teritoriji države, a praktikuje se u još 160 zemalja", saopštilo je brazilsko Ministarstvo kulture
0 komentar(a)
Kapuera, Foto: Beta/AP
Kapuera, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.11.2014. 08:05h

Kapuera, borilačka vještina koja kombinuje akrobatski ples, nastala među afričkim robovima u 17. vijeku, u kolonijalnom Brazilu, uvrštena je na listu nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu izjavio je juče da će ovaj specijalni status pomoći Brazilu da sačuva tradiciju kapuere.

Fizički veoma zahtjevna, kapuera se izvodi kao ples, podržan tipičnom kapuera muzikom i pjesmama koje određuju tempo igre.

"Kapuera je jedan od najznačajnijih simbola brazilskog identiteta i prisutna je na cijeloj teritoriji države, a praktikuje se u još 160 zemalja", saopštilo je brazilsko Ministarstvo kulture.

Sve do 1937. kapuera je bila zabranjena u Brazilu. Od tada, kapuera se brzo širila i danas je praktikuje hiljade ljudi svih uzrasta i oba pola. Za neke je ona hobi, za druge stil života. Brazil sada ima pet kulturnih umjetničkih formi pod zaštitom Uneska.

Preporučujemo za Vas