Testirana vakcina protiv ebole, rezultati obećavajući

"Kada su u pitanju bezbjednost i sposobnost stvaranja odgovarajućeg odgovora imunog sistema možemo smatrati ovo ispitivanje potpunim uspjehom, iako je ovo prva faza ispitivanja", rekao je doktor Entoni Fauči
0 komentar(a)
Ebola, vakcina, Foto: Reuters
Ebola, vakcina, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2014. 12:21h

Prvo testiranje eksperimentalne vakcine protiv ebole sprovedeno na ljudima pokazuje da je vakcina bezbjedna i da može da pomogne imunom sistemu da se izbori protiv virusa.

Vakcinu je u SAD primilo 20 volontera. Niko od njih nije imao veće sporedne efekte i kod svih je organizam proizveo antitijela.

Naučnici s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje rekli su da su rezultati "obećavajući", prenio je Bi-Bi-Si.

"Kada su u pitanju bezbjednost i sposobnost stvaranja odgovarajućeg odgovora imunog sistema možemo smatrati ovo ispitivanje potpunim uspjehom, iako je ovo prva faza ispitivanja", rekao je doktor Entoni Fauči.

Volonteri su podijeljeni u dvije grupe, od kojih je jedna primala veću a druga manju dozu, a proizvodnja antitijela je bila veća u prvoj grupi.

Kod sedam osoba iz prve grupe i dvije iz druge je potvrđena reakcija imunog sistema, rezultati su istraživanja koje je objavljeno u Medicinskom žurnalu Nove Engleske.

Ukoliko je vakcina efikasna, nije međutim jasno koliko dugo će trajati ta zaštita.

"Ako epidemija i dalje bude trajala za šest mjeseci i ako se tada pokaže da je vakcina efikasna, može imati veoma pozitivan uticaj na trenutnu epidemiju", rekao je Fauči i dodao da je dugoročni cilj napraviti vakcinu koja će moći da spriječi buduće epidemije.

Trenutno se vrše ispitivanja četiri vakcine protiv ebole.

Vakcina koja se testira u SAD je bivalentna, usmjerena na zaštitu od vrste virusa koja je raširena u Sudanu i Zairu.

Testiranja monovalentne vakcine protiv zairskog virusa obavljaju se u Oksfordu, Maliju i Švajcarskoj.

Bonus video: