Kabul: Napad na vozilo britanske ambasade

Odgovornost za napad preuzeli su talibani, čiji je portparol napisao u poruci da je bombaš-samoubica "napao strane invazione trupe"
0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2014. 11:52h

Najmanje šest osoba je poginulo, među kojima jedan Britanac i pet Avganistanaca, u napadu bombaša samoubice na vozilo britanske ambasade u Kabulu.

"Jedan britanski državljanin je ubijen u današnjem napadu", rekao je portparol policije Hašmat Stanakzai, a prenio AFP.

Bombaš samoubica udario je automobilom napunjenim eksplozivom u vozilo britanske ambasade, u najnovijem napadu koji je potresao avganistansku prijestonicu.

U eksploziji su povrijeđena 34 prolaznika, među kojima petoro djece, rekli su lokalni zvaničnici.

Kako je saopštila britanska ambasada, među povrijeđenima ima njenih zaposlenih, ne navodeći druge detalje.

Snažna eksplozija mogla se čuti širom Kabula, a gust dim uzdizao se iznad mjesta napada na putu Džalalabad, gdje su smještena brojna strana predstavništva i vojni objekti.

Portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki izjavio je da su u napadu uništena tri vozila.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani, čiji je portparol napisao u poruci da je bombaš-samoubica "napao strane invazione trupe" i da je u napadu veliki broj poginulih i povređenih.

Prema riječima portparola britanske ambasade u Kabulu, u toku je zajednička akcija britanskih zvaničnika sa avganistanskom policijom, prenijele su agencije.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ajub Salangi izjavio je da je bombaš-samoubica vozio motocikl.

U Kabulu se u ponedeljak dogodila, takođe, velika eksplozija u kojoj su poginula dvojica američkih vojnika u napadu na njihovo vozilo.

U istočnoj provinciji Paktika pobunjenici su u samoubilačkom napadu izvedenom u nedelju ubili 57 osoba na odbojkaškoj utakmici.

Napad se dogodio istog dana kada je avganistanski parlament potvrdio sporazume sa SAD i NATO, na osnovu kojih će biti omogućeno da međunarodne snage ostanu u Avganistanu posle 2014. godine.

U skladu sa sporazumima koje je ratifikovao avganistanski parlament, SAD i NATO će moći da zadrže u okviru operacije "Odlučna podrška" oko 12.500 vojnika u Avganistanu sledeće godine.

Nova misija NATO-a biće usredsređena na podršku avganistanskim snagama, paralelno sa američkim antiterorističkim operacijama.

Bonus video: