Odgovor na sirijske prijetnje: "Gvozdena kupola" oko Tel Aviva

Izraelski mediji su izvijestili o razmještanju sistema odbrane dan prije očekivanih ponovnih masovnih palestinskih protesta i nereda na granici pojasa Gaze i Izraela, te sukoba s izraelskim vojnicima
1703 pregleda 0 komentar(a)
Izraelski vojnik pored raketnog sistema "Gvozdena kupola" (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Izraelski vojnik pored raketnog sistema "Gvozdena kupola" (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.01.2019. 11:59h

Izraelska vojska je razmjestila sisteme protivraketne odbrane "Gvozdena kupola" na jugu i u centralnom dijelu Izraela oko Tel Aviva u vrijeme eskalacije napetosti u susjednoj Siriji i u pojasu Gaze.

U posljednjoj nedjelji pojačano je nasilje i verbalne prijetnje.

Izraelski mediji su izvijestili o razmještanju sistema odbrane dan prije očekivanih ponovnih masovnih palestinskih protesta i nereda na granici pojasa Gaze i Izraela, te sukoba s izraelskim vojnicima.

Sinoć su ispaljeni meci na izraelske vojnike razmještene kraj sirijske granice, saopštila je danas vojska.

Izraelski vojnici su uzvratili vatru, a izraelskih žrtava nije bilo.

U utorak je sirijski izaslanik u UN zaprijetio da će Sirija napasti međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva ako svjetsko tijelo ne zaustavi izraelske napade na njegovu zemlju poput onih viđenih u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Izraelski avioni napali su tada iranske mete u Siriji nakon što je raketa presretnuta iznad Golanske visoravni.

Napad na izraelski aerodrom imao bi značajne posljedice ne samo po bezbjednost Izraela, već i na ekonomiju i globalni ugled te zemlje.

Dugotrajna napetost u pojasu Gaze još više je pojačana u utorak zbog dva oružana napada na izraelske vojnike na granici.

U jednom od napada izraelski vojnik je zadobio lakše povrede.

U znak odgovora izraelska vojska je uništila dvije osmatračnice Hamasa koji vlada Gazom, ubivši jednog pripadnika te islamske ekstremističke organizacije i ranivši još dvojicu.

Izrael je takođe zbog nasilja odložio isporuku 15 miliona dolara pomoći koju Katar daje jednom mjesečno Hamasu za zaposlene u javnim službama.

Taj potez bio mogao da dovede do još veće napetosti i izazove širi sukob. U srijedu je uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbjednost navodno odlučio da se novac iz Dohe ipak isporuči .