UN rezolucijom protiv sklapanja brakova sa djecom

0 komentar(a)
djevojčice u Siriji, Foto: Reuters
djevojčice u Siriji, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2014. 16:41h

Odbor Opšte skupštine Ujedinjenih nacija (UN) usvojio je u petak predlog rezolucije kojom se osuđuje praksa sklapanja brakova sa djecom i prv put naveo specifične korake prema suzbijanju te pojave koja godišnje pogađa 15 miliona djevojčica širom svijeta, prenosi Index.hr.

Rezolucija je donesena nakon što je UN prošle godine prvi put utvrdio da prisilni brakovi sa djecom predstavljaju kršenje ljudskih prava i saopštio da je ukidanje te prakse jedan od ciljeva razvojnog plana za period od 2015.

U rezoluciji države se pozivaju da donesu i pridržavaju se zakona koji brane brakove sa djecom. Države se pozivaju i na promociju obrazovanja djevojčica i njihovo pravo na samoodređenje po pitanju seksualnosti.

Rezolucija će biti predstavljena Opštoj skupštini na razmatranje i očekuje se da će bez problema biti usvojena.

Djevojčice prisiljene na brak: Ne znaju da kuvaju, čitaju, a moraju da brinu o muževima >>>

"Donošenje rezolucije UN ne znači da ćemo već sjutra stati na kraj brakovima sa djecom, ali rezolucije su važne jer uspostavljaju globalne standarde", kazala je Heder Hamilton, koordinatorka za neprofitno udruženje "Djevojčice, ne nevjeste".

Hamilton je kazala da je rezolucija snažna poruka međunarodne zajednice da se države moraju uhvatiti u koštac sa praksom brakova sa djecom ukoliko žele da osiguraju jednakost i smanje siromaštvo u svijetu.

Prema podacima udruženja za ljudska prava, svake tri sekunde jedna maloljetna djevojka stupi u brak bez svog pristanka i uglavnom za puno starijeg muškarca.

Djevojčice prisiljene da uđu u rani brak često su osuđene na život u siromaštvu, na neznanje i loše zdravstveno stanje.

Ovakvi brakovi, koji se u najvećoj mjeri sklapaju u Africi, Južnoj Aziji i Srednjem Istoku, jedna su od najvećih prepreka razvoju, poručuju organizacije za ljudska prava.

Smatra se da je trudnoća jedan od glavnih uzroka smrti djevojčica i djevojaka između 15 i 19 godina. Njihova tijela su nedovoljno razvijena da bi iznijela trudnoću.

Podaci UNICEF-a govore da, tokom trudnoće i na porođaju, u svijetu svake godine umre 70.000 djevojčica.

Ako i uspiju da iznesu trudnoću do kraja, rađaju nerazvijenu ili mrtvu djecu.

Djevojke prisiljene na rani brak, osim toga, imaju povećan rizik od zaraze polno prenosivim bolestima i AIDS-om.

Bonus video: