Bijela kuća: Duboki jaz u nuklearnim pregovorima s Iranom

Šulc je rekao i da pregovarači ne pristaju na to da ih rok koji se približio primora da prihvate nezadovoljavajući dogovor
0 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Reuters
Bijela kuća, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2014. 08:06h

Doboki jaz i dalje postoji među stranama u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, iako krajnji rok za postizanje sporazuma ističe za nekoliko dana, saopštila je Bijela kuća.

"Radimo protiv vremena. Rok ističe u ponedjeljak, naši ljudi mahnito rade na tome da on bude ispunjen... Ali, duboki jaz i dalje postoji", rekao je portparol Bijele kuće Erik Šulc.

Šulc je rekao i da pregovarači ne pristaju na to da ih rok koji se približio primora da prihvate nezadovoljavajući dogovor, prenio je AFP.

"Jasno smo rekli, predsjednik je jasno rekao da ne želimo loš dogovor. Tako da ćemo raditi protiv vremena. Odobrićemo samo dogovor koji efikasno presijeca svaki pud do nuklearnog oružja", rekao je Šulc.

Šef iranske diplomatije Džavad Zarif izjavio je sinoć da "šestorka" međunarodnih posrednika na pregovorima u Beču nije ponudila Teheranu "suštinske predloge", javile su agencije, prenoseći iz glavnog grada Austrije da je američki državni sekretar Džon Keri promijenio prvobitni plan da otputuje u Pariz i da ostaje na pregovorima.

Finalna runda pregovora o iranskom nuklearnom programu počela je u Beču 18. novembra.

U Moskvi je ranije saopšteno da je Keri razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i da je naglašeno da je potrebno "preduzeti dodatne napore kako bi se dostigli konkretni dogovori u ranije usaglašenom roku".

Lavrov je rekao da je za Moskvu važan kvalitet dogovora a ne rok za njegovo postizanje.

Bonus video: