U sniježnoj oluji u Njujorku sedam mrtvih

Niske temperature su zabilježene i jutros u mnogim djelovima SAD i otežavaju bilo kakvo kretanje
1 komentar(a)
Njujork snijeg, Foto: Reuters
Njujork snijeg, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2014. 08:17h

Najmanje sedam osoba je poginulo u sniježnoj oluji na sjeveroistoku SAD, od kojih pet na području Bafala, drugog po veličini grada u državi Njujork, a temperature su u svih 50 američkih savezih država u utorak bile na nula stepeni Celzijusa ili ispod nule.

Portparol okruga Iri u Bafalu Piter Anderson potvrdio je za AFP da je pet osoba stradalo u nevremenu, od kojih troje od srčanog udara dok su čistili sneg.

Američki mediji su javili o još dvije žrtve nevremena u državama Nju Hempšir i Mičigen, prenio je AFP.

Na područja južno od Bafala, nedaleko od Nijagarinih vodopada, napadao je snijeg visine preko jedan i po metar za manje od 24 sata, zbog čega su se mnogi vozači našli zarobljeni na putevima.

"Zbog nevremena više letova na Međunarodnom aerodromu Nijagara je otkazano", rekao je Anderson.

Meteorolog Dejv Zaf iz Nacionalne meteorološke službe je izjavio da je što se meteorologije tiče reč o "istorijskom događaju"

Guverner Njujorka Endrju Kuomo proglasio je vanredno stanje i pozvao je Nacionalnu gardu da pomogne u raščišćavanju.

Temperature u svih 50 američkih saveznih država bile su na nula stepeni ili ispod nje u neuobičajeno hladnom talasu za ovo doba godine.

U svim američkim državama, čak i na Havajima, temperatura je u utorak bila na nuli ili ispod nje, saopštila je američka meteorološka služba, prenijela je agencija Rojters. To je bilo najhladnije jutro u novembru u SAD od 1976. godine, a takav talas hladnoće u zemlju stigne obično krajem decembra.

Daleko najgore je u okrugu Iri, na zapadu države Njujork, gdje je napadalo metar i po snijega koji ne prestaje da pada.

"Ovo je vjerovatno gore od svega što sam video za više od 40 godina. Biće nam potrebno dosta vremena da se iskopamo", rekao je gradonačelnik Bafala Bajron Braun.

Bonus video: