Nakon napada na sinagogu: Izrael ukida neka ograničenja na nošenje oružja

Izraelski ministar je rekao da će biti uništene kuće terorista i da će tražiti odobrenje za "administrativni pritvor" što omogućuje Izraelu da pritvorenike bez optužbe drži na neodređeno vrijeme
2 komentar(a)
Izrael, policija, Foto: Reuters
Izrael, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2014. 15:20h

Izraelske vlasti će ukinuti neka ograničenja na nošenje oružja radi samoodbrane, što je najavljeno nakon ubistva četiri vjernika u sinagogi u Jerusalimu.

"U narednim satima ukinuću neka ograničenja na nošenje oružja", izjavio je izraelski ministar unutrašnjih poslova Jicak Aharonovič i dodao da će tom mjerom biti obuhvaćeni Izraelci koji imaju dozvolu za nošenje oružja van radnog vremena, kao što su pripadnici vojske, ili "čuvari škola i vrtića".

Ministar je takođe najavio "oštrije kontrole na ulazu i izlazu" kako bi se izolovali neki djelovi istočnog Jerusalima, palestinskog dijela grada koji je Izrael okupirao.

Četiri vjernika su ubijena u napadu dvojice Palestinaca iz istočnog Jerusalima na sinagogu. Napadači su zatim ubijeni u policijskoj intervenciji.

Fotograf Frans presa javio je da je policija blokirala glavni ulaz u dio istočnog Jerusalima odakle su ta dva Palestinca.

Izraelski ministar je rekao da će biti uništene kuće terorista i da će tražiti odobrenje za "administrativni pritvor" što omogućuje Izraelu da pritvorenike bez optužbe drži na neodređeno vrijeme.

"Rasporedićemo i dodatne graničare i pozvaćemo dobrovoljce da zaštite sinagoge", rekao je ministar i pozvao stanovnike da budu "oprezni i imaju strpljenje".

Bonus video: