Napad na sinagogu u Jerusalimu: Netanjahu najavio "oštar odgovor"

Netanjahu je nasilje pripisao huškanju od strane islamističkog Hamasa i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa
77 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2014. 11:27h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas da će Izrael "odgovoriti oštro" na smrtonosni napad na sinagogu u Jerusalimu.

Dva palestinska napadača upala su u sinagogu u jerusalimskom ultraortodoksnom kvartu Har Nof i napala vjernike noževima, sjekirama i pištoljima, prije nego što su ubijeni u razmjeni vatre sa policajcima.

Ranjeno je osmoro ljudi, uključujući dva policajca.

"Čuli smo sirene( policijskih vozila) i izašli smo napolje i vidjeli policajce kako idu u zaklon i pucaju. Mnogi pucnji su ispaljeni i vidjeli smo jednog policajca ranjenog i kako teroriste ubijaju", rekao je Elijahu Rotengberg koji stanuje blizu sinagoge.

Jedan od dobrovoljaca koji je pomagao da se žrtve odnesu sa poprišta napada rekao je da su takve scene viđene samo u holokaustu, aludirajući na činjenicu da se radi o vjernicima ogrnutim molitvenima šalovima.

Netanjahu je nakon napada sazvao sjednicu bezbjednosnog kabineta za danas popodne. On je nasilje pripisao huškanju od strane islamističkog Hamasa i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Izraelski premijer je rekao da međunarodna zajednica ignoriše huškanje na nasilje, ali nije ulazio u detalje.

Hamas pohvalio napad

Pokreti Hamas i Islamski džihad su pohvalili napad na sinagogu istakvši da je to reakcija na smrt jednog palestinskog vozača autobusa.

U saopštenju je Hamas, koji dominira Gazom, naveo da je to "odgovor na ubistvo mučenika Jusufa Ramunija".

Riječ je o vozaču autobusa iz istočnog Jeruslima koji je nađen obješen u svom vozilu kasno u nedjelju, u incidentu koji je policija opisala kao samoubistvo, ali su njegove kolege rekle da izgleda kao ubistvo.

Palestinski izvori su naveli imena osumnjičenih za današnji napad na sinagogu, Rasana i Adi Abu al Džamala.

Očevici kažu da su velike snage pripadnika bezbjednosne službe Šin bet stigle nakon napada u njihove kuće, a škola u blizini je evakusiana. Isti izvori kažu da je korišćen suzavac pri ulasku u kuće.

Napad osudili Abas, Keri i izraelska ambasada u Beogradu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je, takođe, osudio napad u sinagogi i pozvao na okončanje "provokacija" Izraela.

Predsjedništvo osuđuje napad na jevrejeske vjernike koji se dogodio na mjestu molitve i osuđuje ubistvo civila bez obzira ko to čini, saopštio je njegov kabinet, kako prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji se nalazi u Londonu, ranije je pozvao palestinsko rukovodstvo da osudi napad, prenijela je agencija AFP.

"Naša srca su sa Izraelcima", rekao je Keri i dodao da poziva "palestinsko rukovodstvo na svim nivoima da osude ovaj čin najoštrije...i da preduzmu ozbiljne korake u uzdržavanju od svake vrste podsticanja".

"Ljudi koji su došli da se pomole Bogu u sinagogi...ubijeni su na svetom mjestu...", rekao je Keri i dodao da za "ovakvo nasilje nema nigdje mjesta, posebno poslije razgovora koji smo upravo imali u Amanu".

Galerija

Bonus video: