Islamska država pogubila američkog taoca

Ekstremistička grupa tvrdi da je od avgusta pogubila četiri strana taoca, a na video snimcima uvijek je prikazan jedan maskirani muškarac u crnom koji odrubljuje glavu žrtvi
2 komentar(a)
Džihadisti, Islamska država, Foto: Beta-AP
Džihadisti, Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.11.2014. 12:27h

Islamska država preuzela je danas odgovornost za pogubljenje američkog taoca Pitera Kasiga, otetog 2013. godine u Siriji, a čiji je snimak postavljen na internetu.

Ta ekstremistička grupa tvrdi da je od avgusta pogubila četiri strana taoca, a na video snimcima uvijek je prikazan jedan maskirani muškarac u crnom koji odrubljuje glavu žrtvi. Na novom snimku sunitski ekstremisti navode da je u pitanju Kasig.

"To je Piter Edvard Kasig, američki državljanin", rekao je na snimku muškarac u crnom s britanskim akcentom. Dodao je da je to pogubljenje izrvšeno zbog slanja američkih savjetnika da pomognu iračkim vojnicima u borbi protiv Islamske države.

Bijela kuća saopštila je odmah po objavljivanju video snimka na džihadističkim sajtovima da utvrđuje njegovu autentičnost.

Na istom 15-minutnom snimku vide se džihadisti kako odrubljuju glave desetini ljudi koji su predstavljani kao vojnici sirijskog režima Bašar el Asada.

Kasig (26) bio je vojnik u Iraku, prešao je u islam 2012. godine i osnovao humanitarnu organizacija SERA kada je napustio vojsku.

Pojavljuje se na snimku 3. oktobra kada je ubijen Britanac Alen Hening. Na tom snimku džihadisti navode da je on sljedeća žrtva.

Kasig je treći američki talac kojeg je ubila Islamska država, a ubijena su i dva Britanca.

Sve žrtve su otete u Siriji, gdje tri godine besni građanski rat.

Današnji video snimak pojavio se samo nekoliko minuta pošto je američki predsjednik Barak Obama napustio Australiju, gdje je prirustvovao samitu Grupe 20 privredno najjačih zemalja svijeta.

UN su optužile Islamsku države za zločine protiv čovječnosti. Ta ekstremistička sunitska grupa odgovorna je za ubistva, otmice, silovanja i etničko čišćenje stanovništva sa područja na sjeveru Iraka i Sirije koja je zauzela od juna ove godine.

Bonus video: