Kameron Putinu: Ne budi siledžija prema manjima

Domaćin Toni Abot ga optužuje za pokušaj “oživljavanja izgubljene slave carizma”
12 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.11.2014. 14:53h

Vladimir Putin biće suočen sa hladnim prijemom na Samitu G20 u Australiji, pošto mu Dejvid Kameron poručuje da ne bude “siledžija” prema manjim državama.

Domaćin Toni Abot ga optužuje za pokušaj “oživljavanja izgubljene slave carizma”.

Ruski predsjednik, koji treba da doputuje u Brizbejn kasno posle podne dolazi u vrijeme povišenih tenzija sa Australijom, koja je uputila tri ratna broda prema svojoj sjevernoj obali nakon što su se pojavili ruski brodovi ove nedjelje.

Premijer Abot kaže, kako prenose agencije, da je pojavljivanje četiri ruska broda, dio rastuće vojne prijetnje od strane Rusije. Rusija je u petak upozorila Francusku na ozbiljne posljedice ako Pariz ove nedjelje ne bude isporučio nosač helikoptera, čime su programirane i konfrontacije sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom sa Samitu G20. Britanski premijer Dejvid Kameron, obraćajući se australijskom parlamentu, upozorio je Rusiju da će se suočiti sa daljim sankcijama ako se ne bude posvetila rješavanju ukrajinskog konflikta, nazivajući akcije Moskve neprihvatljivim. "Jedna velika država vrši nasilje nad malom državom u Evropi. Videli smo posljedice toga u prošlosti i trebalo bi da naučimo lekcije istorije i učinimo da se tako nešto ne ponovi“", poručio je Kameron.

Bonus video: