Sterilizacija žena u Indiji: "I ja sam mogla umrijeti"

Nakon što se vratila iz bolnice u subotu uveče, Reka je uzela lijek koji joj je prepisan nakon operacije i odmah počela da povraća
0 komentar(a)
Indija, sterilizacija žena, Foto: Reuters
Indija, sterilizacija žena, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2014. 19:43h

Najmanje 15 žena iz Indije umrlo je nakon loše odrađenih sterilizacija u dvije državne klinike u indijskoj državi Čatisgar.

Jedna od porodica ispričala je svoju priču novinaru BBC-a.

"Ne znam kako je Reka umrla", počinje svoju tužnu priču Anjani čija je sestra Reka umrla nakon operacije.

Nakon što se vratila iz bolnice u subotu uveče, Reka je uzela lijek koji joj je prepisan nakon operacije i odmah počela da povraća.

"Onog momenta kada je uzela pilulu, počela je da povraća i plače. Reka je stalno ponavljala: "Umrijeću, neću preživjeti, molim te vodi me kod doktora. Onda je pomazila svog četvoromjesečnog sina, dala mi ga i zamolila me da se brinem o njemu. Rekla je da će se vratiti kada joj bude bolje, ali nikad nije", rekla je Anjani.

Kroz suze nastavlja da priča.

"Ne znam kako se ovo dogodilo. I sama sam imala takvu operaciju prije tri dana i dobro sam", kazala je Anjani.

Treća sestra Nandini je takođe trebala da ode sa Rekom na operaciju, ali je njihova baka rekla da bi bilo previše da se brinu o obijema nakon operacija.

"Zato nijesam otišla sa sestrom. I ja sam mogla umrijeti. Sada nakon tragedije, uplašena sam, ne mogu ni da razmišljam o ovoj operaciji u narednih četiri, pet godina, razmišljaću o sterilizaciji tek ako budem imala pet ili sedam beba", kazala je Nandini.

Porodica živi u selu Amsena koje se nalazi oko 17 kilometara od grada Bilaspura.

Prije samo nedjelju u domu je vladala radost.

Reka je imala operaciju u subotu u državnoj bolnici nedaleko od sela Pendari. Žitelji ovog sela kažu da je jedan doktor u samo šest sati obavio sterilizaciju 83 žene

Majka sestara nije više živa tako da sada njihova baka mora da brine o Rekinoj djeci

"Otišla je na operaciju pošto su je zdravstveni radnici savjetovali da nije dobro imati veliku porodicu i da je bolje da se steriliše sada kada već ima dvoje djece kazala je na kraju Anjani.

Bonus video: