Je li glas Bagdadijev: "Islamska država će se boriti do posljednjeg čovjeka"

Njegova poruka došla je usred glasina da je Bagdadi ranjen u vazdušnom napadu
66 pregleda 6 komentar(a)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Screenshot (YouTube)
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.11.2014. 17:54h

Vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi rekao je danas da će se ta ekstremistička organizacijai boriti do posljednjeg čovjeka.

Audio poruka, upućena preko društvenih mreža, bila je njegova prva otkako je alijansa koju predvode SAD započela vazdušne udare protiv IS u Iraku i Siriji, podsjetio je AP.

On je rekao da njegovi ljudi "nikada neće prestati da se bore, čak i ukoliko preostane samo jedan".

AP je prenio da izgleda da je audio snimak Bagdadija autentičan i da glas na današnjoj poruci odgovara glasu na prethodnim njegovim porukama koje je IS emitovala.

Njegova poruka došla je usred glasina da je Bagdadi ranjen u vazdušnom napadu.

Bagdadi je u poruci pozvao na napade na Saudijsku Arabiju, rekao da se njegov kalifat širi arapskim svijetom i pozvao na džihad širom svijeta.

On je rekao da vazdušni udari koalicije koju predvode SAD protiv njegove grupe u Siriji i Iraku, nijesu uspjeli.

Agencija Rojters je prenijela da ne može da dobije potvrdu iz nezavisnog izvora da je glas snimljen u poruci autentičan, odnosno Bagdadijev.

Postoje kontradiktorni izvještaji o sudbini vođe Islamske države Bagdadija poslije američkih vazdušnih napada na položaje te ekstremističke organizacije na najmanje dvije lokacije u Iraku prošlog petka.

Major Kertis Kelog, koji je portparol Centralne komande američke vojske, izjavio je da ne može da potvrdi izvještaje medija da je Bagdadi ranjen u bombardovanju Mosula na sjeveru i Al Kaima na zapadu Iraka.

Bonus video: