Stoltenberg: Sporazum o nuklearkama u opasnosti, Rusija ga krši, Amerika napušta

Sporazum koji su SAD i Sovjetski Savez potpisali 1987. zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih projektila koji se lansiraju sa zemlje i čiji je domet od 500 do 5.500 kilometara
502 pregleda 2 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas da Rusija ne pokazuje da poštuje Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i da je budućnost tog sporazuma u opasnosti jer se SAD spremaju da sljedeće nedjelje istupe iz njega.

"Ugovor je u opasnosti i nažalost nismo videli nikakve naznake napretka", rekao je Stoltenberg novinarima poslije sastanka NATO i Rusije u Briselu.

Sporazum koji su SAD i Sovjetski Savez potpisali 1987. zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih projektila koji se lansiraju sa zemlje i čiji je domet od 500 do 5.500 kilometara.

Pentagon je svojim saveznicima dao informacije da novi ruski raketni sistem 9M729 krši sporazum jer se vjeruje da bi krstareća raketa lansirana sa zemlje dala Moskvi mogućnost da izvede nuklearni napad u Evropi uz malo ili nimalo vremena za reakciju. Rusija tvrdi da taj projektil ima domet manji do 500 kilometara.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u oktobru upozorio da će Vašington istupiti iz INF zbog navodnog ruskog kršenja sporazuma. Ako ne bude promjena stanja, SAD bi trebalo da 2. februara počnu šestomjesečnu proceduru za izlazak iz sporazuma.

"Odgovornost za očuvanje sporazuma je na Rusiji jer Rusija krši sporazum razvojem i raspoređivanjem novih projektila. Te nove projektile je teško otkriti. Pokretni su. Imaju nuklearni kapacitet. Mogu dosegnuti evropske gradove i skraćuju vrijeme za upozorenje, pa tako i snižavaju prag, za eventualnu upotrebu nuklearnog oružja u sukobu", naveo je Stoltenberg.

On je naveo da u razgovorima nije bilo napretka jer Rusija "nije pokazala volju da promijeni stav".

Stoltenberg je i pored toga pozvao Rusiju da se vrati u okvire sporazuma tokom sljedeće nedjelje ili u narednih šest mjeseci, prije nego što se SAD povuku iz INF.

Generalni sekretar NATO je odbacio ruske tvrdnje da američke krstareće rakete i dronovi "predator" koji se koriste za vježbe gađanja krše INF.

"Rusija stalno postavlja ta pitanja da bi skrenula pažnju s pravog probema. U Evropi nema novih američkih projektila ali ima novih ruskih projektila", naveo je on.

Bonus video: