Medvedev za ukidanje sankcija i za razgovore sa Zapadom

Obama će u subotu i nedjelju učestvovati na samitu Grupe 20 (G20) najvećih svjetskih privreda u Brizbejnu i održati govor o američkom vođstvu u azijsko-pacifičkom regionu
0 komentar(a)
Barak Obama, Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Barak Obama, Dmitrij Medvedev, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2014. 09:21h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je poslije kratkog sastanka sa američkim predsjednikom Barakom Obamom u Mjanmaru da bi trebalo ukinuti sankcije Rusiji kako bi se omogućilo rješavanje spora Rusije i Zapada, javlja agencija Interfaks.

"Neophodno je odustati od sankcija, procijeniti odnose (Rusije i Zapada) kako bi se vratili u normalu, i započeti mirne i produktivne razgovore", rekao je Medvedev u Nejpjidu gdje se održava samit Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) kojem prisustvuju Obama i Medvedev.

Zapad je Rusiji uveo sankcije kao reakciju na ponašanje Moskve prema Ukrajini.

Sastanak Obama-Putin nije planiran u Brizbejnu

Sastanak Obame i predsjednika Rusije Vladimira Putina, nije planiran u okviru samita G20 koji u subotu počinje u Brizbejnu, saopštila je Bijela kuća.

"Ne očekuje se novi sastanak", rekao je Obamin savjetnik Ben Rouds u Nejpjidu, glavnom gradu Mjanmara, gdje se održava samit Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) kojem Obama prisustvuje.

Rouds je rekao da su Obama i Putin na Azijsko-pacifičkom samitu u utorak u Pekingu "veoma kratko" razgovarali o Ukrajini i dodao da je Obama istakao važnost "primjene i poštovanja sporazuma o prekidu vatre potpisanog 5. septembra u Minsku".

"Pored Ukrajine, pomenuli su pregovore o nuklearnom programu Irana i situaciju u Siriji", dodao je Obamin savjetnik.

Obama će u subotu i nedjelju učestvovati na samitu Grupe 20 (G20) najvećih svjetskih privreda u Brizbejnu i održati govor o američkom vođstvu u azijsko-pacifičkom regionu.

Bonus video: