Netanijahu prijeti oštrom reakcijom na palestinsko nasilje

Napetost je visoka između Izraelaca i Palestinaca u posljednjih nekoliko nedjelja nakon sedmonedjeljnog rata u Pojasu Gaze
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2014. 10:09h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je da će oštro odgovoriti na talas arapskog nasilja, nakon jučerašnjih napada nožem na jednog vojnika i na jednu djevojku, učestalih nereda u istočnom Jerusalimu i protesta na sjeveru Izraela.

Obraćajući se članovima svoje konzervativne partije Likud, Netanijahu je najavio da će upotrebiti "sva sredstva na raspolaganju" da to spriječi.

On je rekao da će primjeniti nove mjere, uključujući rušenje kuća izgrednika, nudeći napadačima da se presele na Zapadnu obalu ili u Pojas Gaze i indirektno zapretivši arapskim demonstrantima.

"Vjerujte mi nećemo prepriječiti vaš put", rekao je Netanijahu.

Policijski portparol Miki Rozenfeld rekao je da je osumnjičeni napadač iz Nablusa na Zapadnoj obali, da je nelegalno bio u Izraelu i da je uhapšen neposredno nakon napada.

"Oni koji huškaju na terorizam, ne žele da mi budemo ovdje, ne u Jerusalimu, ne u Tel Avivu. Obećavam, neće uspjeti", naglasio je Netanijahu.

Napetost je visoka između Izraelaca i Palestinaca u posljednjih nekoliko nedjelja nakon sedmonedjeljnog rata u Pojasu Gaze, posebno u istočnom Jerusalimu gdje su skoro svakodnevni sukobi policajaca i palestinskih demonstranata na spornom svjetom mjestu. Ubistvo jednog izraelskog Arapina u nedjelju, na sjeveru Izraela, dovelo je do širenja napetosti nakon što je objavljen video snimak na kome se vidi da su ga ubili policajci dok se udaljavao od njih.

Bonus video: