Tajni snimak: Regan šarmirao Tačerovu

Objavljivanje ovog snimka dokazuje da je Regan tajno snimao razgovore u BIjeloj kući
102 pregleda 1 komentar(a)
Ronald Regan, Margaret Tačer, Foto: Reuters
Ronald Regan, Margaret Tačer, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2014. 06:52h

Tako mi je žao što smo to tajili od vas, rekao je Ronald Regan Margeret Tačer nakon što su američke trupe napale malo karipsko ostrvo Granadu 1983. godine, a da prethodno nijesu obavijestili britansku liderku.

Američki predsjednik je nazvao britansku premijerku dok se invazija odvijala kako bi joj se izvinio što je o tome nijesu obavijestili, rekavši: „Žao mi je zbog toga što ste se našom krivicom možda osramotili", prenijela je agencija AP.

Tačerova je bila veoma bijesna kad su američke trupe u oktobru 1983. umarširale u Granadu, članicu Komonvelta, kako bi zbacile tamošnju komunističku vladu.

Regan je kazao Tačerovoj da je potpuna tajnovitost bila neophodna jer su strahovali da bi eventualno curenje - sa američke strane, ne britanske - moglo ugroziti vojnu operaciju. Tačerova je prigovarala zbog invazije tvrdeći da će to biti smatrano zapadnim miješanjem u unutrašnje stvari jedne nezavisne zemlje; Regan je po svoj prilici očajnički želio da izgladi situaciju sa jednim od najbliži američkih saveznika.

Na tajnom snimku iz Bijele kuće koji je juče objavljen prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, pokunjeni predsjednik je pokušao šalom da izgladi stvari. „Margaret, da sam sada tamo, na koljenima bih tražio oproštaj“, kazao je on.

Tačerova mu je rekla da nije bilo potrebe da bude toliko oprezan, ali ga je upozorila da će invazija biti problematična. Regan tokom razgovora ponavlja da je nije isključio zbog straha da će informacija procuiti iz Britanije. Na kraju izgleda da je Reganov šarm prevagnuo. Tačerova mu se naširoko zahvaljuju ne pozivu i pita ga kako mu je supruga, prva dama Nensi Regan.

„Prenesi joj moje tople pozdrave“, kazala je Tačerova prije nego što je prekinula poziv kako bi mogla da se vrati onome što je nazvala napornom diskusijom u Donjem domu parlamenta. Objavljivanje ovog snimka dokazuje da je Regan tajno snimao razgovore u Bijeloj kući, što je navika za koju se vjerovalo da je prekinuta odlaskom Ričarda Niksona.

Bonus video: