Obama: Kina da se založi za ljudska prava i slobodu medija

Američki predsjednik smatra da to partnerstvo može da ojača američke ekonomske investicije u Aziji u kojoj je "privreda rastuća i najdinamičnija u svijetu"
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2014. 11:06h

Uoči bilateralnog susreta sa kineskim predjsednikom Si Đinpingom, predsjednik SAD Barak Obama apelovao je danas na Kinu da se založi za ljudska prava i slobodu medija, rekavši da želi da Kina "ostvari dobre rezultate".

"SAD pozdravljaju uspon prosperitetne, mirne i stabilne Kine", izjavio je Obama u govoru na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Pekingu, prenosi Jonhap.

Vladajuća kineska Komunistička partija čvrsto kontroliše medije i poznata je po strogoj cenzuri interneta.

Od kada je Si došao na njeno čelo Komunistička partija ne toleriše drugačija mišljenja koja predstavljaju prijetnju po režim.

"Mi želimo da Kina ima dobre rezultate", kazao je Obama, ali je dodao da bi Kina trebalo da prekine i sa špijunažom na Internetu.

elimo da Kina postane inovativna privreda koja cijeni zaštitu prava na intelektualnu imovinu i ne prihvata krađu trgovinskih tajni na Internetu zarad profita", zaključio je američki predsednik.

Želi sporazum o transpacifičkom partnerstvu

Obama se založio i za postizanje sporazuma o transpacifičkom partnerstvu na početku samita zemalja APEC.

"To (partnerstvo) predstavlja potencijal za budući istorijski sporazum", rekao je Obama na otvaranju samita.

Obama promoviše transpacifičko partnerstvo u pregovorima s 12 zemalja grupe APEC, među kojima su i Kina, Rusija, Japan, Kanada, Australija i Meksiko.

Zemlje uključene u te pregovore o tome će raspravljati na dvodnevnom samitu.

Američki predsjednik smatra da to partnerstvo može da ojača američke ekonomske investicije u Aziji u kojoj je "privreda rastuća i najdinamičnija u svijetu".

Obama ove nedjelje boravi u Kini, Mjanmaru i Australiji, gdje nastoji da potvrdi uticaj SAD u Aziji i na Pacifiku.

Obama, međutim, na značajan put je kenuo s poljuljanim ugledom pošto je u utorak njegova Demokratrska partija doživjela ubjedljiv poraz u izborima za Kongres, pa sada republikanci kontrolišu oba doma.

Dvodnevni samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) posvećen je saradnji u zaštiti prirode, o energetskoj efikasnosti i urbanizaciji.

Sastanak lidera 21 zemlje prvi je veliki međunarodni skup u Kini od kako je na vlasti predsjednik Si Đinping.

Samitu prisustvuje i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se juče sastao s kineskim kolegom.

Đinping i Putin potpisali su više sporazuma o energetskoj saradnji dvije zemlje, između ostalog memorandum o razumijevanju za izgradnju drugog velikog gasovoda za snabdijevanje Kine ruskim gasom.

Bonus video: