Višše od 100 filipinskih mirovnjaka u karantinu zbog ebole

Ovo je najveća grupa koja će biti stavljena u karantin od izbijanja najnovije epidemije ebole...
0 komentar(a)
ebola, Foto: Reuters
ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2014. 08:21h

Više od 100 filipinskih mirovnjaka, koji se ove nedjelje vraćaju iz mirovne misije u Liberiji, gdje su bili skoro godinu dana, biće stavljeni u karantin gdje će biti testirani na ebolu, saopštila je danas filipinska vojska.

Oni će biti u karantinu 21 dan u skladu sa protokolima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), izjavio je general Gregorio Katapang.

"Naši mirovnjaci ne spadaju u rizičnu kategoriju za inficiranje ebolom", rekao je Katapang na konferenciji za novinare u glavnoj vojnoj bazi u Manili, dva dana prije dolaska 108 vojnika, 24 policajaca i zatvorskih čuvara iz Monrovije.

"Naši vojnici nisu imali direktne kontakte ni sa jednom osobom oboljelom od ebole. Oni su obavljali posao u sjedištu misije UN u Liberiji", objasnio je on, prenosi Rojters.

Katapang je kazao da su UN obavile detaljan skrining mirovanjaka, a karantin je samo još jedna mjera predostrožnosti koju su uvele filipinske vlasti. Ovo je najveća grupa koja će biti stavljena u karantin od izbijanja najnovije epidemije ebole.

Oni će doputovati u vazduhoplovnu bazu u Manili u srijedu, a onda će autobusom otputovati u mornaričku bazu južno od Manile, odakle će brodom biti prebačeni na ostrvo Kabaljo, mornaričku bazu koju su Amerikanci koristili za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Porodice i prijatelji mirovnjaka biće dovedeni u vazduhoplovnu bazu, ali im neće biti dozvoljen direktan kontakt, izjavio je general-major Domingo Tutan, prenosi Rojters.

Vojska je zabrinuta zbog reakcije javnosti na povratak mirovnjaka i oni neće nositi maske i zaštitnu opremu kada dođu da se ne bi širila panika.

Filipinsko ministarstvo zdravlja je obučilo nekoliko stotina medicinskih radnika i pripremilo najmanje 22 bolnice širom zemlje za liječenje obolelih od ebole u slučaju da ta bolest dođe do Filipina.

Od izbijanja ove epidemije inficirana je 12.241 osoba, a od toga je 4.950 ljudi umrlo, uglavnom u tri zapadnoafričke zemlje koje su najviše pogođene ovom bolesti - Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, saopštila je u petak SZO, apelujući da se sprovode rigorozne kontrole kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Bonus video: