Obama obilazi Kinu, Mjanmar i Australiju

Obama na značajan put kreće s poljuljanim ugledom pošto je u utorak njegova Demokratrska partija doživjela ubjedljiv poraz u izborima za Kongres pa sada republikanci kontrolišu oba doma
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2014. 12:17h

Američki predsjednik Barak Obama sutra stiže u višednevnu posjetu Kini posle čega nastavlja putovanje u Mjanmar i Australiju, gdje će nastojati da potvrdi uticaj SAD u Aziji i na Pacifiku.

Obama, međutim, na značajan put kreće s poljuljanim ugledom pošto je u utorak njegova Demokratrska partija doživjela ubjedljiv poraz u izborima za Kongres pa sada republikanci kontrolišu oba doma.

Američki predsjednik će tokom posjete Kini, Mjanmaru i Australiji učestvovati na tri velika samita na kojima će se sastati s najmoćnijim državnicima svijeta, između ostalog i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Ranije je Obama na svjetskoj sceni bio tretiran kao superzvijezda. Predsjednik u ponedjeljak stiže u Peking u znatno drugačijim uslovima, s najmoćnijim danima iza njega", ocjenjuje agencija Asošiejtid pres.

Obama od 10. do 12. oktobra u Pekingu učestvuje na samitu Azijsko-pacfiče ekonomske saradnje (APEC), posle čega će u okviru državne posjete Kini razgovarati sa kineskim predsjednikom Si Đipingom.

U razgovorima sa Sijem, Obama planira da razmotre pitanje ljudskih prava, položaj novinara kao i prodemokratske proteste u Hongkongu, kažu američki zvaničnici. Kinezi najveću paznju poklanjaju ekonomskoj saradnji i međunarodnim pitanjima.

Stručnjak Daglas Pal koji je predvodio politiku prema Aziji za vrijeme mandata Džordža Buša, rekao je da su kineski lideri naznačili da će ova posjeta odrediti da li će dalje sarađivati s Obamom ili prosto čekati da završi njegov mandat, navodi AP.

"Ako dođe i bude pokušao da bude oštar, to će vidjeti kao stavljanje tačke na saradnju s Obamom", rekao je Pal dodajući: "Vidjeće da dolazi Hilari Klinton".

Posle Kine Obama putuje u Mjanmar gdje će od 12. do 14. novembra učestovati na Istočnoazijskom samitu (EAS) i samitu SAD-ASEAN. Obama ce takođe razgovarati s predsjednikom Mjanmara Teinom Seinom i liderkom opozicije Aung San Su Ći.

Na kraju, 15. i 16. novembera Obama će u Brizbejnu u Australiji učestvovati na samitu G20 i održati govor o američkom vođstvu u azijsko-pacifičkom regionu.

Bonus video: