Diplomatska igra ili nešto drugo: Sjeverna Koreja oslobodila dva Amerikanca

Trećeg Amerikanca, Džefrija Foulija, Sjeverna Koreja je otpustila iz zatvora prošlog mjeseca, podsjetio je Bi-Bi-Si (BBC)
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2014. 17:34h

Sjeverna Koreja oslobodila je iz zatvora dvojicu američkih državljana - Metjua Tod Milera i Keneta Baea, i oni su na putu kući.

U Vašingtonu je zvanično potvrđeno da se u avionu s njima nalazi i direktor američke Nacionalne obavještajne službe Džejms Klaper.

Trećeg Amerikanca, Džefrija Foulija, Sjeverna Koreja je otpustila iz zatvora prošlog mjeseca, podsjetio je Bi-Bi-Si (BBC).

SAD su optužile Sjevernu Koreju da dvojicu zatvorenih Amerikanaca koristi kao pione u diplomatskoj igri, što je sjevernokorejska vlada opovrgla.

Bae, foto: Reuters

Stejt department je saopštio da pozdravlja oslobođanje dvojice Amerikanaca.

Miler je osuđen na šest godina teškog rada u septembru, zbog, kako je rečeno, neprijateljskog djelovanja prema Sjevernoj Koreji, ilegalnog ulaska u zemlju i pokušaja da se bavi špijunažom.

Sjevernokorski sud je naveo da je 24-godišnji Miler iz Kalifornije pocijepao svoj pasoš na aerodromu u Pjongjangu 10. aprila kako bi "mogao da iskusi zatvorski život i istraži da li se poštuju ljudska prava".

Bae je uhapšen novembra 2012. godine kada je ušao u lučki grad Rason, posebnu ekonomsku zonu koja se graniči s Kinom, pod optužbom da je pokušao da oformi grupe koje bi zbacile vladu.

U maju 2013. godine, on je osuđen na 15 godina zatvora uz težak rad.

Galerija

Bonus video: